Čtvrtek, 18. dubna 2024

Na odpade sa zarába ťažko

Na odpade sa zarába ťažko

Spracovateľom odpadu tento rok peniaze nepotečú. Ani obciam, ktoré odpad separujú, ani podnikateľom, ktorí ho od nich kupujú. Niektoré obce síce dávajú zarobiť podnikateľom, ale týmto obchodom zelenú nedávajú. „Platia nám tri centy za kilogram a keďže od nás požadujú aj dovoz, neoplatí sa nám to,“ hovorí starosta Brezy Ladislav Matejčík. Príspevky z Recyklačného fondu im straty len znižujú.

Pre spracovateľov je dôležité, aby vyseparovaný odpad bol dostatočne čistý. Dávajú skôr prednosť priemyselnému pred komunálnym z domácností. Je s ním menej práce. V Breze triedia bežný odpad z domácností, pri ktorom sa čistota dá len ťažko zaručiť. „Aj preto sú naše ceny nižšie. Niektoré materiály firmám len odovzdávame, nedostaneme za ne ani cent,“ hovorí Matejčík. Ak by totiž podnikatelia do ceny započítali aj cenu, za ktorú odpad od obce odkúpili, nevedeli by ho ďalej predať.

Mesto Tvrdošín separuje a odpad rozváža alebo jeho odvoz zabezpečuje. „Firma z Námestova od nás odváža televízory, chladničky, mrazničky. Berú si aj staré pneumatiky, autobatérie aj oleje,“ hovorí riaditeľ Technických služieb Alojz Smutný. Sklo a papier vozíme firmám v Trstenej. Do Bobrova plasty pre celú Hornú Oravu.“ Ide o autorizované spoločnosti, ktoré odpad odborne likvidujú.

Ostatná Orava je na tom oveľa horšie. Odpad vyváža mimo regiónu – do Martina, Liptovského Hrádku, Partizánskej Ľupče. Keďže je na Orave 120 obcí, odvoz sa takto predražuje nielen obyvateľom, ale aj tamojším podnikateľom. Strácajú možnosť podnikať v tejto oblasti už len tým, že v mnohých ešte nezaviedli separovaný zber. Sčasti sa to vyriešilo tak, že na bývalej skládke v Širokej pri Dolnom Kubíne sa vytvorila prekládková stanica, kam sa vozí odpad z Oravy, zhutňuje sa a v blokoch odosiela vo veľkokapacitných kontajneroch ďalej.

Zdroj:HN.sk
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů