Čtvrtek, 25. dubna 2024

Chotíkov chce za spalovnu desítky milionů do obecního rozpočtu

Chotíkov chce za spalovnu desítky milionů do obecního rozpočtu

Přes 58 milionů korun na investice, statisíce na kulturní, sportovní i další akce a následně přes deset milionů ročně do své kasy žádá po Plzeňské teplárenské obec Chotíkov. Peníze chce jako kompenzaci v případě, že teplárna začne budovat spalovnu na území obce v lokalitě skládky. Ke stavbě už Chotíkov vyhlásil na 4. září referendum. Jeho konání podmínili zastupitelé dohodou s teplárnou o benefitech, nyní ale starosta připouští, že by se mohlo konat i bez dohody.

"Pokud k dohodě nedojde během příštího týdne, máme 26. srpna veřejné zastupitelstvo. Tam se buď dohodneme nebo nedohodneme na trošku jiných podmínkách," uvedl starosta Vítězslav Blažek.

Podle něj ale upravené podmínky nemohou být takové, aby do budoucna poškozovaly obec. Zastupitelstvo by zřejmě zavázaly k tomu, aby v případě schválení záměru trvalo na svých požadavcích.

Od investora obec žádá příspěvek na kulturní, společenské a další akce včetně příspěvku pro obyvatele ve výši 1,7 milionu ročně. Vyplácet by ho měla teplárna od příštího roku až do spuštění spalovny. "Dále žádáme stálé příspěvky do rozpočtu obce po zprovoznění spalovny, což je zhruba 14 milionů ročně," vysvětlil starosta. Největší částku chce radnice na investice, téměř 60 milionů Kč. Za peníze by například postavila tělocvičnu základní školy, mateřskou školu, částečně zaplatila čističku odpadních vod a zrekonstruovala základní školu.

Ředitel Plzeňské teplárenské Tomáš Drápela řekl, že částky byly navrženy po vzájemné dohodě. V případě vítězství hlasů pro spalovnu v referendu je teplárna připravena uzavřít s Chotíkovem smlouvu a začít s výstavbou. V případě nesouhlasu má vyhledané jiné lokality.

Místní Sdružení pro udržitelný rozvoj obce Chotíkov, které vypsání referenda iniciovalo, kritizuje zářijový termín. Dle zmocněnce přípravného výboru Zdeňka Klimenta je příliš brzo, většina lidí je na dovolených. "Kampaň bude muset být hodně rychlá," uvedl Kliment. Sdružení také zvažovalo, že soudně napadne postup zastupitelů při vyhlašování referenda, nakonec ale od záměru ustoupilo. Dle Klimenta je atmosféra v obci napjatá a soudní spor by ji ještě více vyostřil.

Plzeňská teplárenská si nechala vypracovat studii, jak nejlépe dál využít skládku v Chotíkově. Její autoři doporučili teplárně zpracování termickým způsobem. Nejprosazovanější je přitom roštová spalovna s roční kapacitou 60 až 100 tisíc tun odpadu za dvě až 2,5 miliardy korun.

Eva Barborková

http://zpravodajstvi.plzen.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů