Čtvrtek, 28. března 2024

Zoo nabídla zvířata z odpadků, vyráběli je školáci

Zoo nabídla zvířata z odpadků, vyráběli je školáci

Čtrnáct různých zvířecích exponátů z vytříděného odpadu přesvědčilo porotu soutěže Pohádkový ekozvěřinec, aby udělila 1. místo devítileté Kláře Machů z Uherského Brodu. "Vytvořila jsem postavy z filmu Madagaskar. Nejradši mám tady lva Alexe," ukazovala školačka.

Největším exponátem ale byla 2,5 metru velká ryba z krabiček od sardinek. Tu vytvořili sourozenci Rybovi ze Zlína. "Spotřebovali jsme dva tisíce krabiček a práce nám trvala čtrnáct dní," řekla dvanáctiletá Magda Rybová, starší ze sourozeneckého dua.

Všechny výrobky dětí byly umístěny v domku z tetrapackových krabic. "Na tento jednoduchý stánek bylo zapotřebí devatenáct tisíc obalů od nápojů, ze kterých jsme vylisovali izolační desky. Dokážeme z toho postavit i rodinný domek, na ten je však třeba už patnáct tun kartonů," uvedl Zdeněk Forman ze společnosti Flexibuild.

Pořadatelé akce chtěli ukázat, co se dál děje s vytříděným odpadem. "Proto tu vidíte nejen tento domek, ale třeba i lavičku nebo zatravňovací dlaždice z recyklovaného plastu," podotkl zástupce Eko-komu Petr Balner.

Zábavný program se odehrál poslední prázdninový pátek ve zlínské zoologické zahradě na nádvoří zámku Lešná a děti, které donesly zvířátko do soutěže, dostaly vstupné zdarma.

Zdroj:Zlínské noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů