Pátek, 29. března 2024

Písmeno A znamená převoz odpadu

S dopravní legislativou to nemá nic společného, je to záležitost životního prostředí.
Písmeno A znamená převoz odpadu

Naše poslední anketní otázka byla velice jednoduchá, ale zřejmě přitažlivá - ptali jsme se totiž, jestli víte, co znamená velká tabulka s písmenem A na nákladních autech. 33 procent hlasujících řeklo, že ano, zatímco zbývajících 67 procent respondentů se přiznalo, že vůbec netuší. A není se co divit, častokrát nám do redakce volají lidé a chtějí to vědět. Takže, co znamená označení nákladních aut tabulkou s velkým písmen A? 

Že toto auto přepravuje odpad. A jak potvrzuje Vladimír Kydlíček z Česmadu Bohemia, s dopravní legislativou to nemá nic společného, je to záležitost životního prostředí.

"Ta povinnost vyplývá ze zákona o odpadech v České republice, nicméně ten navazuje na evropskou směrnici, takže i v ostatních zemích unie budou vozidla, která převážejí odpad, označena jednotným písmenem A."

Zákon přesně řeší, co a v jakých případech je považováno za odpad, může to být skutečně cokoli - třeba i hlína, a tak i aut označených tabulkou A přibývá, neboť téměř každé nákladní auto občas odpad vozí. A z praktického hlediska nemá cenu tabulku sundávat, i když je na korbě naloženo zrovna něco jiného. Byť právě tím se trochu snižuje smysl tohoto označení.

"Ten praktický dopad možná není tak jednoznačný, ale na druhou stranu úplně nesmyslné to není. U určitých typů přepravy např. zkazitelných potravin nebo určitého typu zboží se obdobná značení také používají, aby bylo vozidlo označeno."

Na nákladních autech je totiž hodně nejrůznějších cedulí a nálepek, které nám mohou něco prozradit o tom, co auto právě veze. Jedním z nejčastěji používaných je oranžové označení.

"Které znamená přepravu nebezpečných věcí podle dohody ADR a následně v různých třídách nebezpečnosti, ať už jsou to nějaké ekologicky škodlivé látky, výbušniny nebo jinak nebezpečné materiály. U takové přepravy je třeba dbát zvýšené opatrnosti a samozřejmě i podmínky přepravy jsou určeny zvláštním způsobem."

Zelené kulaté terče s číslicemi nebo písmenky L, G a podobně označují určitý stupeň ekologičnosti vozidla - jeho emisi a hlučnost, což mu v některých státech umožňuje jízdu i tehdy, když ji ostatní mají zakázanou. Musíme si totiž uvědomit, že nákladní auta často jezdí za hranice a tam občas platí jiné podmínky. A i proto častokrát na zadní části soupravy můžeme vidět hned několik samolepek označujících maximální povolené konstrukční rychlosti - kolik tedy mohou jet 70, 80, 90?

"Přestože máme podmínky v zemích Evropské unie do určité míry harmonizované, existují samozřejmě určité odlišnosti. V některých zemích například musí být na soupravě označení maximální konstrukční rychlosti všech vozidel v soupravě. Jinde je zase vyžadováno, aby byly na vozidle vyznačeny jednotlivé limity zemí, kam dané vozidlo jede."

U nás je to jednoduché. Tahač, ať už s přívěsem anebo bez, může podle pravidel jet maximálně osmdesátikilometrovou rychlostí.

 

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů