Pátek, 19. dubna 2024

Obce a města dostaly nabídku komplexního řešení bioodpadů

Obce a města dostaly nabídku komplexního řešení bioodpadů

Nová Paka - Město zvažuje zapojení do projektu komplexního řešení nakládání a zpracování bioodpadů, jejž mu předložila Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Křižánky.

Regionální systém likvidace bioodpadů bude stát 130 milionů korun!

Cílem organizace je ojedinělý projekt v České republice, a tím je vypracování regionálního systému pro okres Jičín a okolí, jenž předkládá dlouhodobé a spolehlivé řešení likvidace bioodpadu ve fermentační stanici. Jak nás informoval Vojtěch Drahoňovský, který stojí u zrodu novinky, v současnosti probíhají jednání s obcemi a městy okresu a připravuje se žádost o dotaci z Operačního programu Životní prostředí. Náklady na spuštění systému se odhadují na 130 milionů korun, fermentační stanice bude vybudována na okraji Jičína.

S jeho zprovozněním se počítá v roce 2011. Zpracovávat bude vytříděný bioodpad od občanů, živnostníků (kuchyňský odpad, prošlé potraviny ad., průmyslový odpad), kaly z ČOV, obsahy septiků a jímek. Speciální kontejnery na tento odpad budou obcím poskytnuty v rámci projektu, takže pokud se Nová Paka zapojí, odpadne jí starost, co s bioodpadem.

Současná kompostárna ve městě, která zpracovává dřevo, štěpku, sekanou trávu, by zůstala i nadále v činnosti, a naopak se počítá s jejím dalším využitím. „Výhoda systému je, že třídí veškerý bioodpad, což je velice prospěšné. Nabídku zvažujeme,“ říká místostarosta města Josef Hendrych. Vojtěch Drahoňovský podotýká, že oslovená města nabídku vítají, autoři projektu nyní čekají na jejich vyjádření.

Zdroj:Krkonošský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů