Pátek, 19. dubna 2024

Vesmírny odpad ohrozuje astronautov na ISS

Vesmírny odpad ohrozuje astronautov na ISS

Posádky amerického raketoplánu Discovery a Medzinárodnej vesmírnej stanice ohrozuje veľký kus vesmírneho odpadu, ktorý sa k nim približuje.

Predstavitelia Národného úradu pre letectvo a vesmír však tvrdia, že štvrtkový druhý výstup do otvoreného vesmíru preto neodložia.

Trinásť astronautov, ktorí sa momentálne na ISS nachádzajú, trápi časť tri roky starej rakety Ariane 5.

Tá sa od nich nachádza približne v trojkilometrovej vzdialenosti, čo je o osem kilometrov bližšie než sa pôvodne predpokladalo.

Vedci z NASA si ale aj napriek tomu myslia, že ISS a raketoplán nebudú musieť meniť polohu, aby sa vyhli prípadnej zrážke. Riaditeľ vesmírnych letov NASA John McCullough pre médiá vyhlásil, že čím je stará raketa bližšie, tým presnejšie sa dá určiť jej trasa. Rozmery časti rakety, ktorá bola použitá pri umiestnení satelitu na obežnú dráhu, nie sú známe, no jej povrch má približne 18,5 metra štvorcového.

Aj napriek týmto komplikáciám sa program posádky nemení. Na štvrtok večer je naplánovaný ďalší výstup do otvoreného vesmíru, pri ktorom dvaja astronauti nainštalujú novú nádrž na tekutý amoniak. Ak by sa aj stanica spolu s raketoplánom museli presunúť do väčšej výšky, stane sa tak až v piatok. O prípadnom presune rozhodne NASA vo štvrtok večer.

Zdroj: Webnoviny.sk

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů