Pátek, 19. dubna 2024

O spalovně rozhodne páteční referendum

O spalovně rozhodne páteční referendum

Chotíkov - Obyvatelé Chotíkova dostanou v pátek možnost říct své poslední slovo v otázce stavby zařízení na termické zpracování komunálního odpadu.

I když už v pondělí podepsali chotíkovští zastupitelé smlouvu s Plzeňskou teplárenskou, která chce na místní skládce spalovnu postavit, definitivní rozhodnutí padne až po uzavření referenda.

Od 8 do 22 hodin v pátek proto mohou Chotíkovští přijít na obecní úřad, kde na hlasovacím lístku zaškrtnou ano či ne u jediné otázky – Souhlasíte s výstavbou zařízení na termické zpracování komunálního odpadu na území skládky tuhého komunálního odpadu v katastrálním území obce Chotíkov?

Podle zákona o místním referendu dostanou hlasovací lístky a obálky opatřené razítkem obce teprve ve volební místnosti. „Pro případ jakýchkoliv nejasností, jsme pro všechny připravili manuál, jak správně volit, informace o referendu dostali všichni naši obyvatelé i do poštovních schránek,“ vysvětluje Eva Hádková z chotěšovského obecního úřadu.

Účast se očekává hojná, spalovna je totiž pro místní hodně kontroverzní téma. „Aby bylo referendum platné, musí v něm podle zákona odevzdat svůj hlas minimálně 35 procent oprávněných osob,“ říká Hádková.

Pokud obyvatelé Chotíkova spalovnu odmítnou, teplárně nezbyde než najít jinou lokalitu. Souhlas s její výstavbou by však pro Chotíkov znamenal příliv peněz do obecní kasy. Od příštího roku až do vydání stavebního povolení by do ní ročně přibylo 1,7 milionu korun, po vydání povolení jednorázově skoro 60 milionů a po zahájení provozu dalších 10 milionů každý rok plus poplatky za každou spálenou tunu odpadu.

Chotíkovští se s námi ve čtvrtek na téma spalovny příliš bavit nechtěli. „Mám na ni svůj názor, ale nepotřebuji se s ním svěřovat. K referendu půjdu a ke stavbě se vyjádřím. Nebudu říkat jak, ale myslím, že stejně jako většina lidí,“ konstatovala jedna z obyvatelek.

Dva muži už byli konkrétnější, nicméně svá jména si nechali pro sebe. „Podle mě se sem spalovna skoro už i hodí. Na skládku jsme si zvykli, já osobně z ní žádný smrad necítím a věřím, že spalovna bude proti zápachu taky nějak zabezpečená,“ říkal starší muž. „To já zase pořád nevím, co si myslet, a k referendu asi vůbec nepůjdu. Nikdo mě nepřesvědčil, jestli mám říct ano nebo ne,“ dodal jeho kolega.

Obavy místních pramení hlavně z toho, že uzavřená smlouva prý neobsahuje žádný výčet sankcí pro případ, že by teplárna nedodržovala parametry celého zařízení. Upozorňují na to i letáky, jejichž tvůrci spalovnu odmítají a které se po obci šířily v tomto týdnu.

Zdroj:Plzeňský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů