Sobota, 30. března 2024

Brněnskou spalovnu čeká největší odstávka od jejího spuštění

Brněnskou spalovnu čeká největší odstávka od jejího spuštění
Brněnská spalovna přestane na víc než čtvrt roku fungovat. Největší odstávku historie si vynutila její modernizace. Technici postavili v areálu dva nové kotle a aby je zapojili, musejí 14. září nechat vyhasnout poslední ze tří starých a zařízení přepojit. Podle brněnské radní Jany Drápalové (SZ) se po dobu odstávky bude odpad z Brna vozit na skládky. Za čtvrt roku ho bude odhadem 30 000 tun, řekla dnes novinářům.

Brněnská spalovna byla dokončená v roce 1989, její současná modernizace přijde na víc než dvě miliardy korun.

Podle původních plánů měla odstávka vyjít na prázdniny, kdy lidé město opouštějí a odpadků v popelnicích ubývá, uvedla radní. Navíc při letní pauze by spalovně vznikla menší ztráta na teplu, které dodává do teplárenské sítě. "Ale bohužel byl projekt ve skluzu a termín dokončení červen 2010 je daný pevně v dotační smlouvě s Evropskou komisí," řekla Drápalová.

I kvůli tomu, že za odvoz odpadu na skládky a jeho uložení zaplatí město víc než za pálení, chce lidi motivovat k třídění. "Každá tuna, kterou se podaří z komunálního odpadu vytřídit a bude materiálově využita, ušetří minimálně 2000 korun," spočítala radní. Navíc když si lidé na třídění zvyknou, bude to podle radní výhodné i po spuštění spalovny. Sice bude mít kapacitu 220 000 tun ročně, zatímco Brňané naházejí za rok do popelnic 70 000 tun odpadků, ale obce z jihu Moravy, Olomouckého kraje a Vysočiny už nyní hlásí takový zájem o spalování odpadu v Brně, že požadavky nebude spalovna schopna uspokojit.

"Buď to uděláme tak, že kdo přijde první, toho vezmeme, nebo budeme muset množství nějakým způsobem regulovat," řekla Drápalová. Podle ní by se mohlo osvědčit, kdyby spalovna dala obcím pro dodávky odpadu limity. Byly by tak prý víc motivované třídit.

Zařízení bude po spuštění nejen pálit odpadky, ale i dodávat teplo a vyrábět elektrickou energii. Díky efektivnějšímu provozu bude likvidace tuny smetí stát kolem 900 korun, dřív to byl zhruba dvojnásobek. Město tak ročně ušetří asi 80 milionů korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů