Pátek, 19. dubna 2024

Chotíkovští podpořili stavbu spalovny odpadů

Chotíkovští podpořili stavbu spalovny odpadů

Chotíkov (Plzeňsko) - Obyvatelé Chotíkova na Plzeňsku v pátečním referendu podpořili stavbu spalovny komunálního odpadu, kterou zde chce vybudovat Plzeňská teplárenská. Platných hlasů v referendu bylo 603, z nich 312 bylo pro spalovnu, informovala dnes ČTK volební komise referenda.

V obci je 788 oprávněných voličů. Aby bylo referendum platné, muselo přijít 35 procent z nich.

"Zúčastnil se až překvapivě velký počet voličů. Výsledek je nyní závazný pro zastupitelstvo, aby potvrdilo dohodu s Plzeňskou teplárenskou," řekl ČTK starosta Chotíkova Vítězslav Blažek.

"Dohoda otvírá firmě cestu k tomu, že může začít pracovat na studii EIA, na projektu, ke kterému se také budeme vyjadřovat. Není to tedy dohoda o výstavbě, ale o tom, že obec nebude dělat teplárně obstrukce při přípravě dokumentace," uvedl Blažek.

Odpůrci dohody ale zřejmě budou ve snahách o kontrolu výstavby pokračovat. "Referendum dopadlo tak, jak dopadlo. Ale ukázalo, že skoro polovina obyvatel má výhrady. Podle mě obec promarnila svou vyjednávací pozici, když přistoupila na podmínky Plzeňské teplárenské. Dohoda stojí v tuto chvíli na vodě, není jasné, jak velká spalovna bude, jestli tu bude i třídírna, jaká technologie bude použita," řekl dnes ČTK zmocněnec odpůrců výstavby Zdeněk Kliment.

"Zatím jsme se ještě nesešli, abychom zvážili případné další kroky, ale určitě budeme sledovat další vývoj," dodal Kliment.

Spalovna by měla vyrůst na skládce na území Chotíkova a sousedního Města Touškov. Oběma radnicím slíbila teplárna v případě stavby desítky milionů. Podle dohody, kterou v pondělí Chotíkov s teplárnou podepsal, by měla obec od teplárny získávat od příštího roku 1,7 milionu korun ročně do vydání stavebního povolení. Poté by dostala 59 milionů korun na investice, dále poplatky za nakládání s odpady minimálně deset milionů korun ročně. Do obecní kasy by investor odváděl 70 korun za každou zpracovanou tunu odpadu. Zhruba podobně by na tom bylo město Touškov.

Teplárna garantuje obcím splnění veškerých zákonných ekologických a emisních limitů. Studie proveditelnosti doporučila roštovou spalovnu s roční kapacitou 60.000 až 100.000 tun odpadu za 2,5 miliardy korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů