Úterý, 16. dubna 2024

Ekologicko-charitativní projekt pomůže postiženým

Ekologicko-charitativní projekt pomůže postiženým

Magistrát hlavního města Prahy, Hudební divadlo v Karlíně, Arcibiskupské gymnázium v Kroměříži, Městská policie Pardubice, Český statistický úřad Olomouc, 13. základní škola Plzeň a stovky dalších státních i soukromých subjektů se v České republice zapojily do ekologicko-charitativního projektu SBÍREJ-TONER.CZ, který organizuje společnost OTTO Office. Projekt byl odstartován v dubnu, stále se do něj však může na stránkách toner.cz přihlásit každá organizace, která chce pomoci lidem s mentálním postižením. Jedná se o celostátní projekt, v každém kraji byla vybrána jedna organizace, která získá výtěžek z výkupů renovovatelných tonerů v daném kraji.

„Zjistili jsme, že spoustu tonerových kazet, které jsou vhodné k renovaci, lidé vyhazují. Vymysleli jsme proto projekt, který ovšem pomůže nejen ekologii, ale také lidem s mentálním postižením. Princip projektu je jednoduchý – čím více tonerů se nasbírá, tím vyšší výtěžek bude předán. Pomoci může skutečně každá organizace – například soukromá firma, úřad, škola, knihovna… -  a to bez peněz, jen tím, že odevzdá toner do sběrného boxu, který zdarma do dané organizace přivezeme a po naplnění samozřejmě bezplatně odvezeme,“ konstatovala hlavní iniciátorka projektu Klára Noworytová, ředitelka společnosti OTTO Office s.r.o.

Jak již název projektu napovídá, tato charitativní a ekologická  akce spočívá ve sbírání tonerů. Stačí, když se jakákoliv státní či soukromá organizace zaregistruje na stánkách toner.cz, registrovat se je možné i na bezplatné telefonní lince 800 130 100. Po registraci každý přihlášený subjekt zdarma dostane sběrný box na vypotřebované tonery. Jakmile bude tento box naplněn prázdnými tonerovými kazetami, organizátoři ekologicko-charitativního projektu ho  zdarma odvezou do vykupující firmy. Letošní sběrný rok končí 31. října. Veškerý výtěžek z výkupů bude vybraným organizacím předán na přelomu listopadu a prosince.

Například v Pardubickém kraji získá výtěžek z výkupu renovovatelných tonerů v tomto kraji Denní stacionář Slunečnice Pardubice. „Projekt je nejen ekologický, ale současně může pomoci získat finanční prostředky pro poskytovatele sociálních služeb. V oblasti sociálních služeb je v současné době méně finančních prostředků, proto každý takovýto nápad, který pomůže peníze získat, je vítán. Výtěžek bychom chtěli použít na zřízení snoezelenu, což je speciálně upravená místnost, která je vybavena vodním  lůžkem, relaxačními  vaky, hmatovými polštářky, masážními  a polohovacími pomůckami, barevným osvětlením a například olejovými  lampami,“ uvedla Eva Holečková, vedoucí Denního stacionáře Slunečnice Pardubice, který poskytuje ambulantní sociální službu osobám s mentálním a kombinovaným postižením.

V Plzeňském kraji výtěžek z výkupů v tomto kraji získá Domov pro osoby se zdravotním postižením Bystřice nad Úhlavou. „Celý projekt má ekologický podtext. Jde o to, aby firmy nevyhazovaly prázdné tonery přímo do odpadu, ale směřovaly je do sběrných boxů. Jedná se o projekt s podporou ministerstev školství  a životního prostředí. Využití výtěžku projektu bude záležet na jeho výši. Plánů máme spoustu. Získané prostředky bychom rádi směřovali na zlepšení zázemí našeho domova či lepšího vybavení naší zahrady, nebo přispějeme našim uživatelům na rekreaci,“ řekla Kateřina Šimková, ředitelka Domova pro osoby se zdravotním postižením Bystřice nad Úhlavou, který v Plzeňském kraji poskytuje zejména sociální, zdravotně rehabilitační a výchovně pedagogickou péči pro klienty na různém stupni mentálního nebo kombinovaného postižení.                                                                              

Seznam organizací, kterým bude výtěžek z projektu Sbírej-toner.cz v jednotlivých krajích věnován:

Pardubický kraj                      Denní stacionář Slunečnice Pardubice

Královéhradecký kraj             Obecně prospěšná společnost Skok do života

Moravskoslezský kraj            Příspěvková organizace Sírius

Ústecký kraj                           Ústav sociální péče Háj u Duchcova

Plzeňský kraj                          Domov pro osoby se zdravotním postižením Bystřice nad Úhlavou

Praha                                      Nestátní nezisková organizace POHODA – společnost pro normální život lidí s postižením

Olomoucký kraj                      Příspěvková organizace Domov Větrný mlýn Skalička

Zlínský kraj                            Příspěvková organizace Sociální služby Pačlavice

Karlovarský kraj                    Denní centrum Žirafa

Liberecký kraj                         Domov pro osoby se zdravotním postižením Raspenava

Jihomoravský kraj                  Příspěvková organizace LILA Domov pro postižené děti Otnice

Středočeský kraj                     Občanské sdružení Nezávislý život

Kraj Vysočina                        Příspěvková org. Diagnostický ústav sociální péče Černovice

Jihočeský kraj                         Příspěvková organizace Domova PETRA Mačkov

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů