Čtvrtek, 28. března 2024

Lidovci zachraňují šrotovné

Lidovci zachraňují šrotovné

Poslanci ODS se dohodli, že nebudou pro návrh hlasovat. Projde-li plán ČSSD, vzroste schodek o dalších 6,5 miliardy.

Schválení šrotovného je dnes ve sněmovně velmi pravděpodobné. Nebude to ale nakonec díky dohodě sociálních demokratů s ODS, která původně slibovala státní dotaci na nákup nového auta podpořit, ale díky hlasům některých lidovců.

Tři poslanci KDU-ČSL, Cyril Svoboda, Jiří Carbol a Michaela Šojdrová, totiž včera ve sněmovně HN řekli, že budou hlasovat pro šrotovné spolu se sociálními demokraty a komunisty.

A právě tři hlasy od poslanců bývalé vládní koalice komunisté spolu se socialisty k odhlasování šrotovného potřebují.

Některé lidovce nakonec pro podporu šrotovného zviklalo to, že spolu s ním budou poslanci v protikrizovém balíku ČSSD hlasovat i o snížení daní pro rodiny s dětmi a pro vyšší přídavky na děti.

"Kdybych měl hlasovat pro samostatné šrotovné, tak bych se asi rozmýšlel. Ale díky nižším úlevám pro rodiny s dětmi ho podpořím," řekl HN poslanec a místopředseda lidovců Jiří Carbol. Úplně stejně mluvila i místopředsedkyně KDU Michaela Šojdrová.

Paroubek: Pomůže i Zubová

Předsedovi lidovců Cyrilu Svobodovi pak nevadí ani samotné šrotovné. "Já si rozhodně nemyslím, že šrotovné je ptákovina, ale prospěšná věc. Když ho zavedli v jiných zemích, tak našim automobilkám velmi pomohlo. A myslím, že našemu průmyslu pomůže i šrotovné zavedené v České republice," věří Svoboda. ČSSD má spolu s komunisty ve sněmovně 97 hlasů. Spolu se třemi lidovci dají dohromady 100 hlasů a celé "prošrotovací" koalici pak téměř jistě pomůže i bývalá zelená poslankyně Olga Zubová, která ve volbách do sněmovny kandiduje právě za socialisty.

"Já jsem přesvědčený, že paní Zubová nám s protikrizovým balíkem pomůže," řekl včera HN šéf ČSSD Jiří Paroubek.

Původně přitom chtěli návrh ČSSD na zavedení šrotovného podpořit i někteří poslanci ODS: Oldřich Vojíř nebo Martin Říman. Včera se ale sešel klub občanských demokratů a podporu návrhu ČSSD jim "zatrhl".

Ještě v pondělí přitom například Říman tvrdil, že podle původní dohody o protikrizových balíčcích mezi ODS a ČSSD z letošního jara by měli občanští demokraté socialistům s prosazením třicetitisícové státní dotace na nová auta aktivně pomoci.

Včera ale Říman názor změnil. "Náš poslanecký klub se na návrh Petra Nečase usnesl na tom, že jsme se zavázali v dohodě s ČSSD pouze k tomu, že se při hlasování odhlásíme. Ne, že ČSSD při hlasování aktivně pomůžeme. A já tuto interpretaci jako loajální člen klubu respektuji," vysvětloval včera Martin Říman.

Socialisté obviňují ODS, že původní jarní dohodu o prosazení šrotovného bezdůvodně porušila.

"ODS, ale i celá vládní koalice slíbila, že naše protikrizové zákony projdou. Pokud by k tomu nedošlo, byl by to obyčejný podraz," kritizuje ODS místopředseda socialistů Zdeněk Škromach.

Kromě státního příspěvku 30 tisíc na nové auto protikrizový balíček ČSSD obsahuje i snížení daní rodin s dětmi, vyšší přídavky na děti nebo zvýšení podpor v nezaměstnanosti. Roční sleva na dani na dítě má podle návrhu socialistů stoupnout z 10 680 na 11 604 korun.

Díky tomu by třeba rodinám se dvěma dětmi klesly daně skoro o dva tisíce ročně.

Nejchudší rodiny s dětmi, které mají příjmy nižší než je 2,5 násobku životního minima, pak dostanou ještě drobný bonus navíc: o padesát korun měsíčně jim ČSSD navrhuje zvýšit přídavky na děti.

Janota: Na šrotovné nemám

Polepšit by si měli podle návrhu socialistů i nezaměstnaní. Zatímco dnes dostávají první dva měsíce bez práce 65 procent čisté mzdy, další dva měsíce 50 procent platu a ve zbývající době podpory berou 45 procent mzdy, nově by měli dostávat výrazně víc. ČSSD navrhuje, aby brali první dva měsíce 80 procent čistého platu. Všechny ostatní měsíce pak mají pobírat 55 procent mzdy. Navíc mají lidé bez práce dostávat podporu o měsíc déle než dnes.

Problém plánu ČSSD je, že by se díky němu zvýšil už tak obrovský schodek rozpočtu na příští rok o dalších 6,5 miliardy korun. Ministr financí Eduard Janota přitom s těmito penězi v rozpočtu nepočítá a doufá, že poslanci nakonec protikrizový balík ČSSD neprosadí.

S Janotou souhlasí nejen ODS, ale i TOP 09 nebo zelení. "Je naprosto absurdní, abychom v době, kdy rozpočtu hrozí schodek 230 miliard, odhlasovali další výdaje," varuje šéf zelených Ondřej Liška.

Podmínky pro získání příspěvku 30 tisíc korun

Jak postupovat
* dát ekologicky sešrotovat auto starší deseti let, které vlastníte nejméně dva roky
* koupit osobní auto do půl milionu korun
* nové auto nesmí vypouštět více než 160g CO2 na 1?km jízdy a splňuje normu EURO 4

Jaká auta splňují
prakticky všechna z dvacítky nejprodávanějších aut s výjimkou VW Passat a Škoda Superb (dražší) či se silnějšími naftovými motory (mají více emisí)

Příspěvek 60 tisíc
na příspěvek 60 tisíc korun má nárok ten, kdo si zaregistruje při splnění výše uvedených podmínek vozidlo na elektrický, plynový či hybridní pohon v ceně do 700 tisíc korun.

AUTOR: Petr Vašek
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů