Čtvrtek, 28. března 2024

Mafie u italských břehů potopila lodi s nebezpečným odpadem

Mafie u italských břehů potopila lodi s nebezpečným odpadem

Řím - Italské úřady objevily v Tyrhénském moři vrak lodi se 180 barely toxického odpadu na palubě. Leží 500 metrů pod hladinou, asi třicet kilometrů od břehů Kalábrie. Nedá se vyloučit, že v sudech jsou radioaktivní látky. Plavidlo podle informátora potopila pomocí výbušnin mafie. Italské úřady se obávají, že v oblasti může být přes 30 potopených plavidel s podobně nebezpečným nákladem.

"Mohly by nastat problémy kvůli jedovatým látkám a těžkým kovům..., je to téma pro celé mezinárodní společenství," varoval kalábrijský ředitel agentury pro životní prostředí Silvestro Greco. Je přesvědčen o tom, že italská mafie potopila od 80. let 20. století až 32 lodí s toxickým odpadem. Tehdy totiž začaly v zemi platit přísnější ekologické zákony a nelegální odstraňování nebezpečného odpadu se stalo pro zločinecké organizace výnosným podnikáním.

Vrak se podařilo najít už v sobotu za pomoci bývalého člena kalábrijské mafie Franceska Fontiho. Ten řekl vyšetřovatelům, že se k potápění lodí používaly výbušniny, osobně prý byl přítomen u dalších dvou takových akcí. Fonti tvrdí, že mafie vydělala miliony dolarů tím, že takto ilegálně odstraňovala toxický odpad severoitalských podniků.

Potopená loď podle oficiálních zdrojů možná ukrývá i radioaktivní odpad. Vyšetřovatelé při pátrání využili dálkově řízenou ponorku a nasnímali 110 metrů dlouhé plavidlo v hloubce asi 500 metrů. Televizní záběry ukázaly, že nejméně jeden z desítek barelů poškozeným trupem lodi propadl a leží prázdný na mořském dnu.

"Středozemní moře tvoří asi 0,7 procenta rozlohy světových moří. Pokud je v tak malé oblasti více než 30 lodních vraků s toxickým odpadem, představte si, jak to asi může vypadat v ostatních mořích," upozornil na možné nebezpečí Greco.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů