Pátek, 29. března 2024

Arnika má pro studenty novou výstavu,tentokrát o šetrném papírování

Arnika má pro studenty novou výstavu,tentokrát o šetrném papírování

Za posledních 12 let vzrostla spotřeba papíru v České republice o více jak 100 procent. Na souvislosti tohoto problému poukazuje nová výstava, kterou Arnika připravila pro začátek školního roku. "Se středními školami spolupracujeme již několik let a touto výstavou bychom rádi dostali přímo k mladé generaci záležitosti, které se týkají každodenního života nás všech a ovlivňují životní prostředí více, než si mnohdy uvědomujeme," představil výstavu její iniciátor, Ing. Milan Havel z Arniky.

Panely s tematickými názvy "Kolik papíru (s)potřebujeme?", "Papírenský průmysl", "Recyklace papíru", "Šetrná kancelář - je to snadné", "Méně reklamy" a "Papír a (nejen naše) lesy" jsou určeny k zapůjčení do škol, knihoven a obdobných prostor, a to zejména pro studenty středních škol.

Arnika se středními školami spolupracuje dlouhodobě. Například v rámci projektu "Předcházej a recykluj" , který podpořil i Magistrát hlavního města Prahy a Ministerstvo životního prostředí, zorganizovala pro školy již 30 přednášek o odpadech. "A protože je o toto téma zájem, budeme v nich pokračovat i v letošním roce," doplnil Milan Havel. Nová výstava doplňuje řadu výstav, které Arnika připravila již dříve - Předcházej a recykluj, Odpad jako surovina a jiné. Jejich přehled je volně dostupný na internetových stránkách Arniky www.arnika.org. Zde také zájemci najdou informace o možnosti zapůjčení výstav například i pro úřady, informační centra apod.

Výstava je součástí stejnojmenné kampaně (1), jejímž cílem je omezit zbytečnou spotřebu papíru a zvýšit jeho využití a recyklaci. "V roce 2008 jsme ho v České republice spotřebovali již 150 kg na 1 obyvatele. Je to nejvyšší hodnota od vzniku státu a za posledních 12 let vzrostla spotřeba papíru na dvojnásobek," upozornil Milan Havel. Kvůli nárůstu spotřeby papíru patříme v Evropské unii mezi státy s nejhorším poměrem vytříděného papírového sběru ke spotřebě. Množství vytříděného sběru přitom také roste (2).

Výroba papíru je energeticky náročná, papírenský průmysl je významným zdrojem emisí oxidu uhličitého, který se jako skleníkový plyn největší měrou podílí na probíhajících klimatických změnách. Nejúčinnější je spotřebu papíru omezit; recyklací lze částečně spotřebu energie snížit, spalováním se jí ale vrací jen malá část.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů