Pátek, 29. března 2024

Stát chce změnit odpadové hospodářství, touží po megaspalovnách

Stát chce změnit odpadové hospodářství, touží po megaspalovnách
PRAHA - Už žádné megaspalovny odpadků v Česku, hlásalo ministerstvo životního prostředí v roce 2002. O sedm let později je vše jinak. Nový ministr životního prostředí Ladislav Miko chce změnit nařízením vlády plán odpadového hospodářství Česka. A vyškrtnout bod, ve kterém se jeho ministerstvo v roce 2003 zavázalo spalovny ze státních prostředků nepodporovat.

Podle ekologů tak pohrdne přáním většiny občanů i odborníků žádné další spalovny v Česku nestavět. "Návrh ministra Mika je další špatnou zprávou pro karvinské, plzeňské, chvaletické a českobudějovické domácnosti ohrožené zamýšlenou výstavbou megaspaloven odpadků. Špatná zpráva to je i pro obce. Bude totiž méně peněz na zlepšení recyklace," řekl LN expert na odpady Ivo Kropáček z Hnutí Duha.

Už v roce 2003 se tehdejší vláda shodla, že peníze bude lepší investovat spíše do recyklace odpadků než do spaloven, které vypouštějí do vzduchu toxické látky a jsou celkovou zátěží pro životní prostředí. Dokonce kvůli tomu vypracovaly skupiny odborníků dvě studie. Jednu prorecyklační a druhou, která posoudila výstavbu nových spaloven. "Je to sice podivné, ale ve variantě pro spalovny vyšlo, že se budou odpadky ještě více skládkovat," tvrdí Kropáček.

"Kdyby se o tom aspoň diskutovalo, ale uvařit něco takového narychlo během přechodné vlády, která nemá pořádný politický mandát, to je příliš předčasné. Nám se to nelíbí."

Právě zvětšující se skládky přiměly ministra Mika k podpoře výstavby spaloven. Peníze na podporu jejich výstavby chce Miko podle ekologů vzít z evropských dotací určených "na šetrné nakládání se surovinami a recyklaci".

"Doposud mohou o evropské peníze žádat města a obce na sběrné dvory, recyklační linky, třídění odpadu, bioplynové stanice a podobně. Teď chce ministerstvo životního prostředí podporovat i z těchto peněz spalovny," zlobí se Kropáček.

Podle ekologů ani není jasné, jak výstavba nových spaloven ovlivní životní prostředí v Česku. Jisté je jedině to, že výstavba spaloven znamená miliardové investice. "To nepočítám vyšší provozní náklady, méně pracovních míst a více odpadků na skládkách," vypočítává Kropáček.

Ministerstvo životního prostředí se ale brání a upozorňuje na hrozící sankce ze strany EU. "Počítáme s vysokým nárůstem materiálového využití bioodpadu. Ani to ale ke splnění konkrétních závazných cílů omezení skládkování bioodpadu nepovede. Podle naší analýzy musíme navíc v nových zařízeních zpracovat nejméně milion tun komunálního odpadu ročně. Pokud ne, čekají nás soudy a pokuty," řekl Mikův mluvčí Jakub Kašpar.

Zdroj:Lidové noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů