Středa, 17. dubna 2024

Jedno místo na odpadky: 80 tisíc

Jedno místo na odpadky: 80 tisíc

Ústí nad Labem - Město chce nechat vybudovat dalších 220 stanovišť pro popelnice za 19,5 milionů korun.

Rada města rozhodla, že požádá o dotaci na obnovu nebo výstavbu stanovišť pro sběrné nádoby z Operačního programu Životní prostředí.

Už letos tak chce vybudovat 220 stanovišť za 19,5 milionu korun. Samo by v tom případě hradilo jen dva miliony.

Přibližně osmdesát tisíc na jedno místo pro nádoby na odpad je pěkná hromádka peněz...

„Je to zbytečné vyhazování peněz. Město by mělo spíše více investovat do vyvážení kontejnerů,“ myslí si například Ústečan Otta Zvěřina. Michal Šitner dodává: „Akorát to zabírá místo, které pak chybí k parkování.“

Ivana Solničková z kanceláře magistrátu k uvedené částce říká: „Je to i s DPH a částka vychází z cen předpokládaných nákladů.“ Počítá se s úpravami terénu a stavbou nadzemní části. U řady stanovišť nebude možné s ohledem na inženýrské sítě vybudovat jiné než demontovatelné, a tedy dražší ohrazení.

Solničková upozornila, že odhadem to bude až dvacet procent míst. Ostatní nadzemní konstrukce budou buď z kovu, tvárnic nebo dřeva tak, aby ladily s okolím.

„Ve Školní ulici některé popelnice máme na trávě, je to nepříjemné, když je bláto,“ konstatoval zase Ústečan Petr Dvořák.

Dotace se nevztahuje na místa, kde stojí nádoby majitelů domů na městských pozemcích. Město totiž podle náměstkyně primátora Zuzany Kailové vyšlo vstříc obyvatelům obytných domů, kteří takový pozemek ani nemají, jenže dotace se vztahují jen na nádoby stojící na pozemcích jejich majitele.

Město pro úpravu vybralo výhradně místa, kde nádoby na odpad stojí nevhodně. A čtyřicet pět procent z nich pak je určeno pro tříděný odpad.
Pokud město dotaci získá, musí firmu, která místa vybuduje, najít v rámci výběrového řízení.

Zdroj:Ústecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů