Čtvrtek, 28. března 2024

Proč a jak třídit domácí odpad

Proč a jak třídit domácí odpad

Každý z nás za rok vyprodukuje 150 - 200 kg směsného odpadu. Aby bylo možné tento odpad dál zpracovávat, tedy recyklovat, je nutné jej třídit už doma. Recyklací chráníme životní prostředí. Ví o tom každé dítko školou povinné, neboť se o tom učí od první třídy. Zaplašme tedy nedůvěru v další zpracování, argumenty o nedostatku místa či obyčejnou nechuť a dejme malým "třídičům" šanci. Třídit odpad děti baví. A navíc se může stát jejich první domácí povinností.

Víte však co do tříděného odpadu patří a co ne?

Do barevných nádob patří papír, sklo, plasty či nápojové kartony. Při třídění vám mohou pomoci i speciální recyklační značky, jejichž přehled je na sběrných nádobách. Nebo se zeptejte svých dětí. Uvidíte, jaký mají přehled! Také vám pomůže internet.

Do modrých kontejnerů na starý papír proto patří:

Noviny, časopisy, kancelářský papír, reklamní letáky, knihy, sešity, krabice, lepenka, karón, papírové obaly.

Nepatří sem: mokrý nebo mastný papír, uhlový a voskovaný papír, použité plenky nebo hygienické potřeby. Také sem nepatří papírové utěrky, použité ubrousky či roličky od toaletního papíru. Toto vše musíte dát do směsného odpadu, tedy obyčejné popelnice.

Do zelených kontejnerů na sklo patří:

Láhve od nápojů, skleněné nádoby, skleněné střepy, tabulové sklo.

Nepatří sem: keramika, porcelán, autoskla, drátěná skla či zrcadla.

Do žlutých kontejnerů na plasty patří:

PET láhve od nápojů, které by měly být redukovány (tedy sešlápnuty nebo srolovány pomocí pákového strojku), kelímky, sáčky, folie, výrobky a obaly z plastů, polystyrén.

Nepatří sem: novodur (trubky), obaly od nebezpečných látek (barvy, oleje, chemikálie, apod.), linoleum, guma či pneumatiky

Do tmavých kontejnerů označených oranžovou nálepkou patří nápojové kartony. Tam, kde zatím nebyly umístěny, musíte kartony dávat do směsného odpadu.

Tyto formy třídění i jejich odnos zvládnou jistě i malé děti samostatně. Ale jsou i další druhy odpadu, které lze třídit. K tomuto účelu slouží sběrné dvory, sběrné suroviny pojízdné sběrny. Tam už budeme muset dětem pomoci nebo se na tento odpad zaměřit sami.

Sběrné dvory

Sběrné dvory jsou místa, kam lze odvézt odpad, který se nevejde do běžných kontejnerů. V každém případě je vhodné zjistit, co váš spádový sběrný dvůr přijímá. Každý sběrný dvůr má totiž svou spádovou oblast, provozní dobu i vymezené druhy sbíraných odpadů. Informace o tom vašem vám sdělí na obecním či městském úřadě. Při odvozu budete potřebovat občanský průkaz, aby bylo zřejmé, že svým trvalým bydlištěm patříte do spádové oblasti sběrného místa. V obcích někdy vyžadují i doklad o zaplacení odvozu směsného odpadu.

Zde si také můžete objednat velkoobjemový kontejner, třeba pro potřeby vyklízení bytu, domu apod.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů