Pátek, 29. března 2024

Ekofilm 2009 skončil, Velkou cenu získal Architekt odpadu

Ekofilm 2009 skončil, Velkou cenu získal Architekt odpadu

ČESKÝ KRUMLOV - V sobotu 10. října proběhl v Městském divadle v Českém Krumlově slavnostní večer s předáváním cen 35. ročníku MFF Ekofilm. Ceny byly uděleny ve 13 kategoriích. Velkou cenu Ekofilmu a současně cenu diváků získal film anglického režiséra Olivera Hodge, Architekt odpadu. Šestičlenná mezinárodní porota nejvíce ocenila mimořádně poutavý a vysoce profesionálně zpracovaný snímek. Film sleduje úsilí architekta Michaela Reynoldse, který v době celosvětově globalizačního konzumu staví levné, plně funkční domy z odpadu. Současně bojuje s byrokracií a zákony Nového Mexika. Dokument sleduje architektovu neúnavnou snahu zlegalizovat jeho alternativní stavby v Novém Mexiku.

"Ekofilm 2009, ve spojitosti s udělením Velké ceny byl výjimečně jednoduchý", řekl člen mezinárodní poroty, kameraman a režisér Steve Lichtag a dodal: "Film, jako je Architekt odpadu se zrodí jednou za čas, dokonalý příběh, dokonalé zpracování. Mě film uchvátil a s porotou jsem se shodli jednoznačně."

Cenu si osobně převzal režisér Oliver Hodge.
"Často se mne novináři ptají, jestli jsme něco ve filmu neinscenovali, zejména pasáže z kongresu, kde se Michael snažil prosadit změnu zákona. Odpovídám: ne, vše je skutečné, nic nebylo nahráno. Ani by nic zinscenovat nebylo možné."
Podle čeho jsem se rozhodovali s odjet stavět Michaelovy domy právě na Andamanské ostrovy postižené vlnou tsunami?
"Michaela zvali na různá místa, aby tam postavil svou Zeměloď. Já jsem ho přesvědčil, abychom jeli právě tam. Argumentoval jsem množstvím odpadu, který tam vzniknul, odlišným životním stylem od západních zemí. Viděl jsem v tom historickou událost a další důkaz pro obhajobu návrhu změny zákona v mexickém kongresu."
Žijete v domě od Micheala Reynoldse, v Zemělodi?
"Bohužel ne, bydlím v normálním anglickém domku, ale snažím se jej měnit tak, aby byl trvale udržitelný."
Čekal jste, že vyhrajete hlavní cenu Ekofilmu?
"Je to pro mne velká čest. Vyhráli jsme různé ceny, ale hlavní ještě ne. Myslím, že tento film se na "zelený" festival velmi hodí a jsem šťastný, že jsme dostali Velkou cenu Ekofilmu. Ano, Architekt odpadu je možná trochu drzá ekologická propaganda, příběh Michaela mne pohltil, ztratil jsem odstup, ale to mi dodávalo sílu, že jsem film točil tři roky za málo peněz. Ekologickými tématy se zabývám 20 let, vnímám kam směřuje naše planeta, proto jsem se pustil do zdokumentování Michaelova příběhu. Nyní se chystám o něm natočit další film."

Slavnostní večer moderoval Jaroslav Dušek, který byl průvodcem celého festivalu. Ekofilm letos probíhal tradičně v Českých Budějovicích a v Českém Krumlově a nově také tři dny v Třeboni. Kromě obvyklých festivalových center (v Č. Budějovicích v kině Kotva a na Př. fakultě JU, v Českém Krumlově v Městském divadle a v sálech Prelatury) jste jej mohli navštívit i na dalších místech (například v českobudějovickém Domě knihy Kanzelsberger, Solnici, klubu Velbloud, českokrumlovském kině J&K a další). Kinobus jezdil po jihočeských městech. Školáci v Chotovinách, v Plané n. Lužnicí, Veselí n. Lužnicí, Ledenici a v Kaplici tak mohli vidět některé snímky letošní přebohaté nabídky. Na Ekofilm byl letos přihlášen rekordní počet filmů, celkem 225 ze 40 zemí světa. Rekordní byla letos i návštěvnost. Návštěvníků všech věkových kategorií přišlo celkem na osm tisíc.

Mezi významnými hosty závěrečného večera byla ministr životního prostředí Ladislav Miko, který si ve svém nabitém programu udělal čas a přijel jak na zahájení Ekofilmu, tak i na jeho závěr.
"Přijel jsem rád, nejen proto, že festival organizuje naše ministerstvo a že si účast ministra zaslouží. Nechtěl jsem však přijet formálně, k Ekofilmu mám osobní vztah, sledoval jsem jej už před lety, a když mám konečně příležitost ho jako ministr zahájit a zakončit, tak si jej velmi užívám. Obohatila mne beseda se studenty, dozvěděl jsem se, jak se lidé dívají na naše problémy. V pátek večer jsem viděl představení Jaroslava Duška. Nelituji ani minuty, který jsem na festivalu strávil. Potkal jsem zde spoustu lidí, kteří se zabývají ekologií a jsem potěšen tím, jak je festival mladý duchem i účastí."

Hlavním tématem Ekofilmu byly klimatické změny a jejich souvislosti. Půlkulatý, 35. ročník nabídnul vedle filmů, besed, seminářů, workshopů, výstav a divadelních představení i řadu novinek. Vedle zmíněného Kinobusu, byla hlavní novinkou Ekofilmu změna vizuální podoby festivalu včetně nového loga a znělky. Program nově nabízel řadu doprovodných koncertů, zahajovací cyklojízdu, Road show Nadace partnerství, představení projektu Velká výzva Hnutí DUHA, návštěvu muzea Fotoateliér Seidl, jízdu na koloběžce z Kletě do Č. Krumlova, setkání tvůrců filmu Postřižiny po 30 letech a další akce.

36. ročník se bude v příštím roce konat od 4. do 10. října 2010. Těšíme se na vás!

logoVydavatel: Ekofilm
Redaktor:

Veronika Dušková

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů