Čtvrtek, 28. března 2024

V Praze se stále více třídí odpad

V Praze se stále více třídí odpad

Praha získala za první čtvrtletí letošního roku za třídění odpadu od autorizované společnosti Eko-Kom, a.s. odměnu 32 642 499 korun. Odměna za celý rok 2009 by se měla pohybovat až kolem 100 milionů korun.

"Přestože Praha produkuje díky vysoké koncentraci obyvatel velké množství komunálního odpadu, daří se městu tento odpad stéle lépe třídit," uvedl radní Petr Štěpánek. "K podpoře třídění přispívá i zavedený komplexní systém nakládání s komunálním odpadem, jehož součástí je motivační způsob vybírání poplatku za komunální odpad. Občan hradí pouze vyprodukovaný směsný komunální odpad, který nevytřídí," dodal.

Systém umožňuje občanům hl. m. Prahy odložit využitelné složky odpadu do určených barevných nádob na ulicích. Na konci roku 2008 bylo na území města přes 3 200 separačních stanovišť a více než 1 000 bytových objektů bylo v pražské památkové rezervaci osazeno nádobami na sklo, papír a plasty.

Součástí systému je i 12 sběrných dvorů, kde občané mohou zdarma odkládat odpad (objemný, stavební, dřevěný, odpad z údržby zeleně a další) a v rámci zpětného odběru i vyřazené elektrospotřebiče. Mimo tento systém je provozováno šest sběrných dvorů jednotlivými městskými částmi.

Za 1. čtvrtletí letošního roku činila odměna pro Prahu 32 642 499 korun a pro celý rok 2009 je plánován příjem až 100 milionů Kč. Náklady na svoz separovaného odpadu dosáhnou v letošním roce zhruba 246 milionů korun. Vzhledem k nárůstu vytříděného odpadu je oproti minulému roku plánováno až o 60 tisíc vývozů separovaného odpadu více.


Autor / zdroj: Mediafax
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů