Pátek, 29. března 2024

Lidé často pálí odpady, navzdory životnímu prostředí

Lidé často pálí odpady, navzdory životnímu prostředí

Jihlavsko - Není nad příjemně vyhřátý domov, ale mnohé domácnosti topí na půl plynu, aby rodina ušetřila.

"Ještě nemrzne, tak přiškrtíme plynový kotel. Nebo ubereme na kolečku přímotopu," uvažují domácí před příchodem opravdové zimy.

"Přestože topíme plynem, přitápíme si ve starých kamnech. Neznám příjemnější teplo a shoří tam všechno. Kamna jen hučí, když v nich hoří staré holínky z půdy nebo všemožný odpad. Zlikvidujeme nepořádek a ještě se u toho pěkně ohřejeme," netajil se padesátník z Jihlavy.

"Kdo nemá peníze, v kamnech spálí všechno, co hoří. Spalováním odpadu v kamnech se dostávají do vzduchu kyanidy, fenoly, dehty a mnoho jedovatých látek," přiblížila v pondělí Deníku vedoucí jihlavského Ekoinfocentra Jana Kotoučková.

"Přitom dřevěné pelety mají výhřevnost vyšší než hnědé uhlí a minimálně zatěžují ovzduší," doplnila Kotoučková.
Nejvíc se kupuje hnědé uhlí

Město Telč je podle jeho starosty Romana Fabeše celé plynofikované a dvě plynové kotelny vytápějí na 250 bytů. "Loni a předloni jsme už měli jasno, že zdražování donutilo řadu domácností k návratu k pevným palivům. Telč je v kotlině a kouř z uhlí je tu cítit," potvrdil první muž Telče.

"Je pravda, že kolik uhlí jsme před dvaceti lety prodali za měsíc, prodáme za rok. Ale za posledních pár let se lidé k uhlí vracejí. Nejvíc kupují hnědé uhlí do 357 korun po metráku. Zásoby máme spíš menší, ale zákazník vždycky dostane, co chce," přiblížila náměstkyně Uhelných skladů Jihlava Miluše Kostelecká.
V noci jde do kotle všechno možné

"Počkáme si, až se setmí a v kotli se spálí všechno, co hoří. Večer není kouř vidět a plyn si šetříme na topení ve dne," netají se mezi příbuznými manželé z Polenska.

Jihlavské kotelny (JK) vytápějí plynem 9,5 tisíce bytů a sto tisíc metrů nebytových prostor, škol, obchodů, zdravotních středisek.

"Vyrábíme teplo nejlacinějí ze všech běžných zdrojů s účinností téměř sto procent. Tepelný komfort zvyšuje zateplení fasád a izolační okna," upřesnil jednatel JK Jan Diviš.

"Zdražování asi donutí další rodiny přejít na pevná paliva," obává se Jana Kotoučková.

Denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů