Pátek, 19. dubna 2024

V Ďáblicích se bude debatovat o rozšíření skládky

V Ďáblicích se bude debatovat o rozšíření skládky

PRAHA - Co by znamenalo rozšíření skládky komunálního odpadu v Ďáblicích? Tomuto tématu bude věnována veřejná debata, kterou pořádá Arnika ve spolupráci s Občanským sdružením pro Ďáblice tento pátek 23. října. Cílem je upozornit na rizika spojená s případným prodloužením provozu skládky, a to před konáním referenda, jež se uskuteční za dva týdny - 6. listopadu. Skládka, která je již dnes jednou z největších ve střední Evropě, měla být podle původního slibu magistrátu brzy uzavřena, nyní se však uvažuje o jejím dalším provozu.

Budoucnost skládky a v návaznosti na ni i celých Ďáblic ovlivní územní plán - návrh na rozšíření skládky je součástí druhé vlny takzvaných celoměstsky významných změn územního plánu a otázkou zůstává jeho zakreslení do nového územního plánu. "Výsledek referenda bude pro místní radnici závazný - v případě, že se proti skládce vysloví dostatečný počet lidí, bude to pro současné i všechna budoucí vedení městské části významná povinnost, ale zároveň i silný mandát k prosazování vyřazení skládky z územního plánu," vysvětluje Lukáš Matějka, právní expert Arniky.

Podle platných povolení měl být provoz ďáblické skládky ukončen k roku 2012. V té době bude na umělé "hoře" už více než 5 milionů tun odpadků. Další provoz skládky je v rozporu s platným územním plánem, Plánem odpadového hospodářství hlavního města Prahy i programovým prohlášením Rady hl. m. Prahy. Přesto pražští radní prosazují změnu územního plánu a další skládkování.

"Pro běžného člověka je celý proces územního plánování a následné výstavby v Praze velmi nepřehledný. Paralelně probíhá příprava nového územního plánu a několik vln změn plánu současného, které se vzájemně kříží a překrývají. O navrhovaných změnách navíc magistrát příliš neinformuje. Přitom, jak ukazuje příklad z Ďáblic, jedná se o otázky, které místní občany zajímají a výrazně by ovlivnily život v jejich městské části," vysvětluje motivy k pořádání debaty Martin Skalský, vedoucí Centra pro podporu občanů, sdružení Arnika. Formou debaty s odborníky chce Arnika lidem přiblížit problematiku skládky a záležitostí s ní spojených (jako je například řešení dopravní situace), stejně jako jednotlivé fáze rozhodování v procesu územního plánování a způsob, jak správně podat připomínky.

Veřejná debata se koná v pátek 23. října 2009 od 17 hodin v sále Základní školy U Parkánu 17/11, Praha 8-Ďáblice. Hosty budou například Petra Kolínská, zastupitelka hlavního města Prahy, Milan Havel, odborník na odpady ze sdružení Arnika a Jaroslav Korf, zastupitel Prahy 8 a znalec problematiky městského okruhu. Zástupci magistrátu i Útvaru rozvoje hlavního města Prahy se akce odmítli účastnit s tím, že jsou zaneprázdněni přípravou magistrátních prezentací a samotného územního plánu.

Další debaty k územnímu plánu, které Arnika plánuje na listopad, se budou věnovat speciálně navrhované zástavbě na Trojmezí (12. listopadu) a na Roztylech (19. listopadu). Během akcí bude také možno podepsat petici Praha - město pro život nebo se seznámit s další činností Arniky.

Více informací: www.mestoprozivot.arnika.org

Společná tisková zpráva Centra pro podporu občanů sdružení Arnika a občanského sdružení pro Ďáblice

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů