Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ekologové upozorní obyvatele pražských Ďáblic na rizika rozšíření skládky v jejich čtvrti

Ekologové upozorní obyvatele pražských Ďáblic na rizika rozšíření skládky v jejich čtvrti

Upozornit na rizika uvažovaného rozšíření skládky komunálního odpadu v pražských Ďáblicích chtějí ekologové na chystané veřejné debatě, kterou v pátek uspořádá ekologické sdružení Arnika. Tomu se nelíbí, že chce magistrát skládku rozšířit, přestože slíbil její uzavření.

Arnika uspořádá akci záměrně v pátek, kdy zbývají do konání místního referenda o budoucnosti skládky, dva týdny. Budoucnost skládky a v návaznosti na ni i celých Ďáblic ovlivní územní plán Prahy, který počítá s rozšířením skládky v druhé vlny takzvaných celoměstsky významných změn územního plánu. "Výsledek referenda bude pro místní radnici závazný. V případě, že se proti skládce vysloví dostatečný počet lidí, bude to pro současné i všechna budoucí vedení městské části významná povinnost, ale zároveň i silný mandát k prosazování vyřazení skládky z územního plánu," vysvětlil Lukáš Matějka, právní expert Arniky.

Podle platných povolení měl být provoz ďáblické skládky ukončen k roku 2012. V té době na ni bude uloženo více než pět milionů tun odpadků. Podle Arniky je tak další provoz skládky v rozporu s platným územním plánem, plánem odpadového hospodářství Prahy i programovým prohlášením pražské rady.

"Pro běžného člověka je celý proces územního plánování a následné výstavby v Praze velmi nepřehledný. Paralelně probíhá příprava nového územního plánu a několik vln změn plánu současného, které se vzájemně kříží a překrývají. O navrhovaných změnách navíc magistrát příliš neinformuje. Přitom, jak ukazuje příklad z Ďáblic, jedná se o otázky, které místní občany zajímají a výrazně by ovlivnily život v jejich městské části," vysvětlil důvody pořádání debaty Martin Skalský z Arniky.

Debata k ďáblické skládce se uskuteční v pátek 23. října od 17 hodin v sále základní školy v ulici U Parkánu. Arnika však chystá i další debaty k územnímu plánu. V listopadu chce například informovat veřejnost o navrhované zástavbě na Trojmezí a na Roztylech.

Autor: Tomáš Paták

www.mediafax.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů