Čtvrtek, 28. března 2024

V kauze německých odpadů v Libčevsi nebude nikdo souzen

V kauze německých odpadů v Libčevsi nebude nikdo souzen

V kauze dovozu odpadů z Německa do Libčevsi na Lounsku před čtyřmi lety nebude nikdo potrestán, státní zástupce zastavil trestní stíhání. Policie původně vyšetřovala 31 lidí, obviněno bylo nakonec devět z nich. Zjistilo se, že dovezený odpad nebyl nebezpečný. Za jeho dovoz nebude nikdo potrestán. Část ho shořela, část byla odvezena zpět do Německa.

"Trestní stíhání bylo pravomocně zastaveno," potvrdil Právu lounský státní zástupce Radim Dragoun. Odborné posudky podle něj ukázaly, že veškerý odpad, který byl do Libčevsi tehdy dovezen, nebyl nebezpečný, ale běžný. "Z tohoto pohledu nedošlo k trestnému činu," přiblížil Dragoun důvody rozhodnutí.

Na dovozu německého odpadu do Česka se podílely tři přepravní společnosti. Dvě z nich uskutečnily pouze jediný převoz odpadu, zatímco třetí firma - Bau 24 - vozila odpad na sever Čech ve velkém.

Do areálu bývalého kravína v Libčevsi bylo v letech 2005-2006 dovezeno z Německa na čtyři tisíce tun smetí. Vesměs se jednalo o plasty a textil. Tento podnik vynesl jeho organizátorům desítky miliónů korun. Část výdělku zajistili policisté u pachatelů záhy po odhalení jejich činnosti.

Odpad odvezli zpátky

Dovoz odpadu organizovali jednatelé přepravní společnosti, kteří byli stíháni jednak pro porušování předpisů o oběhu zboží, jednak pro nakládání s nebezpečnými odpady. Obvinění však vytrvale popírali, že by se trestné činnosti dopustili.

Na nelegální obchod se přišlo v únoru 2006, kdy černou skládku někdo zapálil. Neznámý žhář pak zde založil požár ještě dvakrát v dubnu. Hustý a těžce dýchatelný kouř pak několik dnů ohrožoval zdraví místních obyvatel.

Po požárech, jejichž původce se policistům nepodařilo vypátrat, zůstalo v areálu přibližně 1500 tun odpadu, který německá strana po zdlouhavém vyjednávání odvezla zpět do Saska-Anthaltska, odkud pocházel.

Karel Otcovský

Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů