Pátek, 19. dubna 2024

Prachatice rozšířily skládku odpadů, vydrží na deset let

	 Prachatice rozšířily skládku odpadů, vydrží na deset let

Prachatice - Prachatice a spádové obce mají zajištěné skládkování komunálních odpadů do roku 2021, město nákladem 41 milionů korun rozšířilo skládku u Libínského Sedla. Náklady zaplatilo z rozpočtu a ze speciálního fondu, kam plyne část peněz z poplatků za svoz a skladování odpadů. Do dvou kazet třetí sekce se vejde 100 000 metrů krychlových odpadů, řekl při dnešním slavnostním předání stavby starosta Jan Bauer.

"Poctivě jsme část vybraných peněz ukládali na takzvaný Fond skládky, který je součástí rozpočtu města. Mohli jsme si proto dovolit investovat více než 41 milionů korun do jejího rozšíření," uvedl starosta. Jasné zatím není, co bude za deset let. Kraj má sice schválenou koncepci pro nakládání s odpady, není v ní ale uvedeno, zda se v budoucnu budou odpady z jihu Čech spalovat, nebo nadále vozit na skládky. V případě druhé varianty mohou Prachatičti skládku u Libínského Sedla ještě rozšířit.

Skládka komunálního odpadu se nachází v údolí obklopeném lesy asi dva kilometry od obce Libínské Sedlo v nadmořské výšce 870 metrů. V roce 1992 bylo za účelem financování stavby založeno Sdružení obcí -- odpadové hospodářství, jehož členové sdružili peníze na její stavbu. Byla zahájena v roce 1993 a o rok později se tam začaly vozit první odpady. Budování skládky je rozděleno do tří etap o rozdílné kapacitě: první etapa byla provizorně uzavřena v roce 1999, nynější druhá má kapacitu přes 100 000 metrů krychlových. Celkem se tam vejde 235 714 metrů krychlových odpadů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů