Čtvrtek, 28. března 2024

Soud poprvé vyhověl firmě dovážející do ČR odpady

Soud poprvé vyhověl firmě dovážející do ČR odpady

Brno - Nejvyšší správní soud (NSS) dal před časem údajně poprvé za pravdu firmě, která chtěla do české spalovny dovážet odpady z ciziny, ale zakázalo jí to ministerstvo životního prostředí. Městský soud v Praze, který byl původně na straně úředníků, proto verdikt ministerstva zrušil a jeho rozhodnutí je již pravomocné. Informuje o tom dnešní Mladá fronta Dnes (MfD).

<div style='display:inline'><a href='http://go.cz.bbelements.com/please/redirect/2477/5/28/7/'><img src='http://go.cz.bbelements.com/please/showit/2477/5/28/7/?typkodu=img' width='0' height='0' style='border-width:0' alt='' /></a></div>

Stanovisko správního soudu ale není definitivní a neplatí pro všechny případy. Soudci totiž letos v létě oznámili, že kvůli interpretaci evropských norem souvisejících s odpady poslali takzvanou předběžnou otázku Evropskému soudnímu dvoru (ESD) v Lucemburku. Teprve stanovisko ESD určí další směr soudního rozhodování.

Česku podle deníku zatím nehrozí, že by české spalovny zahltilo německé smetí. Situace na trhu s odpady se v Německu mezitím prudce změnila, v pohraničí vyrostlo několik spaloven a vozit odpad do Česka teď není pro Němce výhodné. Mluvčí ministerstva životního prostředí Jakub Kašpar potvrdil, že úřad zaznamenal pokles žádostí o dovoz odpadu.

MfD informuje o případu německé společnosti Münchner Recycling, která chtěla do liberecké spalovny ročně vozit 6000 tun odpadků, ale ministerstvo bylo proti. NSS v tomto případě uvedl, že spalování odpadu je jeho využití, nikoliv likvidace. Ministerstvo přitom spalování považuje stále za likvidaci. Kvůli tomu dovoz zakazuje.

Stát teď podle Kašpara sám neví, jak by se zachoval, kdyby žádost o dovoz odpadů znovu přišla. "Kdyby se tak stalo, snažili bychom se nalézt řešení, které by bylo zcela v souladu s českým i evropským právem," uvedl podle listu Kašpar.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů