Čtvrtek, 28. března 2024

Petice proti spalovně míří do parlamentu, má jít o taktiku

Petice proti spalovně míří do parlamentu, má jít o taktiku

Pardubice - Ministerstvo tvrdí, že o petici nevědělo. Náměstek hejtmana Jan Tichý to popírá

Slovní přestřelka kolem zpackaného veřejného projednání modernizace spalovny pokračuje. Komunální politici vyčítají ministerstvu životního prostředí (MŽP), které akci organizovalo, že podcenilo situaci. Centrální instituce naopak nařkla média, že informovala nepravdivě o procesu řízení EIA. Navíc si stěžuje, že neobdrželo loňskou petici s téměř padesáti tisíci podpisy proti spalovně. Náměstek hejtmana Pardubického kraje dnes petici předá v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR.

Úterní veřejné jednání kolem záměru modernizace spalovny skončilo dřív, než začalo. Do ABC klubu se nedostaly stovky lidí a emoce se vyhrotily. "Hlavními důvody k přerušení jednání byla nedostatečná kapacitu sálu, který je běžně vybírán na základě podkladů o účasti veřejnosti, které má ministerstvo životního prostředí při stanovování termínu veřejného projednání k dispozici. K poslední verzi dokumentace vlivů záměru na životní prostředí se vyjádřilo 11 občanů, 5 občanských sdružení a jedno politické uskupení. Zároveň k posudku o vlivech záměru na životní prostředí byla ministerstvu doručena pouze tři vyjádření. Z počtu doručených reakcí tedy nevyplýval důvod organizovat na náklady státu veřejné projednávání v sále větších rozměrů," vysvětluje postoj ministerstva jeho mluvčí Jakub Kašpar. "Bohužel ministerstvo dodnes neobdrželo petici s podpisy 47 tisíc občanů, kterou kdyby mělo k dispozici v době řádné přípravy na veřejné projednávání záměru, mohlo využít jako podklad pro výběr sálu odpovídajícímu mimořádnému zájmu veřejnosti," doplňuje jej ředitelka odboru EIA MŽP Jaroslava Honová.

Vadí jí informace, že ministerstvo již k záměru spalovny vydalo souhlas, či že projekt získal od ministerstva kladný posudek. "Takové argumenty svědčí bohužel o velmi malé míře pochopení smyslu a principů procesu EIA, jehož cílem je právě hodnocení vlivů na životní prostředí, a to ve spolupráci s předními odborníky v ČR. Těmto dezinformacím odpovídala i vyostřená atmosféra v jednacím sále, kdy nebylo možno záměr ve smyslu citovaného zákona projednat," dodává Honová.

Připomíná, že MŽP bylo nuceno dvakrát vrátit dokumentaci vlivů záměru na životní prostředí, protože nedostatečně reflektovala požadavky z předchozích fází procesu EIA. Třetí dopracovaná verze dokumentace byla uznána za dostatečný podklad pro proces EIA. Následně byl z pověření MŽP zpracován oponentní posudek, a to zkušenou autorizovanou osobou nezávislou na společnosti AVE. V posudku, který hodnotí informace uvedené v dokumentaci, bylo ministerstvu navrženo souhlasné stanovisko k posouzení vlivů provedení záměru na životní prostředí. "Rozhodně tedy nejde o souhlasné stanovisko ministerstva, jak je opakovaně mylně uváděno, ale o názor a návrh zpracovatele posudku, který ministerstvo respektuje, ale není pro ministerstvo a jeho závěrečné stanovisko nikterak zavazující," říká ředitelka Honová.
Na čtvrtečním mimořádném jednání schválila rada kraje nesouhlasné stanovisko k dokumentaci modernizace spalovny a nadále ji považuje za potenciální nebezpečí pro zdraví obyvatel. Náměstek hejtmana Jan Tichý, který se angažoval v občanském sdružení Stop spalovně v Rybitví, předá dnes v Praze petici s podpisy předsedovi Sněmovny Miloslavu Vlčkovi. "Síla 47 tisíc podpisů na petici by měla být vyslyšena," věří Jan Tichý. Argument, že ministerstvo nevědělo o petici, považuje za směšný s tím, že se o ní hovořilo již během interpelace v parlamentu v září loňského roku. "Petice má význam při veřejném projednání, proto jsme ji nepředali dříve. Nemělo by smysl ji předávat před rokem. Proto jsme zvolili tuto taktiku," zdůvodnil Jan Tichý.

Zdroj:Pardubický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů