Pátek, 19. dubna 2024

AVE chystá spalovnu, lidé ji nechtějí

AVE chystá spalovnu, lidé ji nechtějí

V areálu Synthesie se má opět spalovat nebezpečný odpad. Pardubičtí politici i místní občané proti záměru protestují.

Celkem 350 milionů korun chce česká pobočka polostátní rakouské společnosti AVE investovat do spalovny nebezpečných odpadů v Pardubicích. Ve spalovně, umístěné v areálu společnosti Synthesia, která je nyní členem skupiny Agrofert Andreje Babiše, chce likvidovat toxické odpady, které Synthesia za 90 let své existence vyprodukovala.

"V areálu je volně složeno sto tisíc tun nebezpečných odpadů. Jsou to obrovské nezajištěné skládky, z nichž se při dešti nebezpečné látky vyluhují do spodních vod. Je tam nezajištěná laguna destilačních zbytků, z níž se v létě odpařují látky, které mohou mít rakovinotvorné účinky. Jediná možnost likvidace je spálením," řekl jednatel společnosti AVE CZ Roman Mužík.

Pardubice spalovnu nechtějí

Lidé v Pardubicích se ale nové spalovny bojí.

"Asi každý občan vidí, že je to jen špinavý obchod na úkor zdraví a života lidí. Říkám proto rozhodně stop nebezpečné spalovně," uvádí na internetových stránkách iniciativy Stop spalovně Jan Tichý, pardubický zastupitel za ČSSD.

S obnovením provozu spalovny nesouhlasí další zastupitelé ČSSD a více než 47 tisíc pardubických občanů, kteří podepsali petici.

"Chápu emoce občanů, čekáme ale na konkrétní argumenty, o nichž lze diskutovat," uvedl Mužík.

Firma AVE CZ nyní čeká na posouzení vlivu stavby na životní prostředí, tedy verdikt EIA. Ten má vydat ministerstvo životního prostředí do tří týdnů po veřejném projednání stavby, k němuž má dojít 9. prosince.

AVE spolupracuje s PPF

Provoz spalovny v areálu Synthesie byl ukončen v roce 2004 kvůli nadměrnému znečišťování životního prostředí. V roce 2006 koupila spalovnu společnost AVE CZ, česká pobočka rakouské firmy, která je v zemi pod Alpami největším soukromým provozovatelem spaloven odpadu. Ve Wellsu u Lince likviduje tři sta tisíc tun komunálního odpadu ročně, v Lenzingu, kde je spalovna napojena na celulózku, sto tisíc tun odpadu.

"Do roku 2015 chceme v Česku investovat zhruba dvě miliardy korun, naším cílem je vybudovat tři ekologické spalovny odpadů," připomněl Mužík.

Spalovnu v Pardubicích chce firma modernizovat tak, aby mohla likvidovat staré ekologické zátěže, které jsou obsahem vládní "zakázky století", zahrnující revitalizaci pěti set průmyslových areálů. AVE o zakázku soutěží po boku PPF.

"Chceme investovat systémem BAT, tedy vybavit spalovnu nejlepšími dostupnými technologiemi. V praxi to znamená, že spalování probíhá při teplotách 800 až 1100 stupňů Celsia, odpad se ve spalovací komoře zdrží čtyři vteřiny, tedy dvojnásobek doby oproti komunálnímu odpadu. Plynné složky odpadu při těchto teplotách shoří a výsledkem je vodní pára. Pevné složky se spečou do strusky, která se používá ke zpevnění řízených skládek odpadu. Naše spalovna má kapacitu dvacet tisíc tun odpadu ročně. V centru Vídně už roky funguje stejná spalovna nebezpečných odpadů, která má trojnásobnou kapacitu, ročně spálí 60 tisíc tun odpadů," uvedl Mužík.


Spalovna v Rybitví

Nová spalovna
Spalovna nebezpečných odpadů v Pardubicích (viz vizualizace) má spalovat 20 tisíc tun odpadů ročně. Do modernizace spalovny chce společnost AVE investovat 350 milionů korun. Návratnost investice je 8 až 12 let.

Stop spalovně
je iniciativa, vyvolaná pardubickým zastupitelem za ČSSD Janem Tichým a dalšími členy ČSSD a Strany zelených. Iniciativa varuje před možnými emisemi spalovny.

Ekologická zakázka století
Na 500 průmyslových areálů má revitalizovat vítěz soutěže, jejíž hodnotu vláda odhaduje na 50 až 115 miliard korun. Pokud ke spalovnám v Ostravě a v Ústí nad Labem nepřibude třetí, potrvá podle firmy AVE, která se tendru účastní s PPF, revitalizace déle.

AUTOR: Vladimír Kaláb
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů