Čtvrtek, 28. března 2024

Letovičtí zabezpečí skládku za miliony

Letovičtí zabezpečí skládku za miliony

Letovice - Aby odpad prosákl s dešťovou vodou do půdy a šířil se dál, tomu chtějí zabránit Letovičtí. Plánuji tedy rekultivovat skládku starou desetiletí. Ta se nachází na Červeném vrchu. Zamezit možným průsakům nečistot by měla už v příštím roce. O rok později tam vyroste ještě sběrný dvůr.

Plánované zajištění skládky je v poslední době nejvýznamnější akcí v Letovicích. Tvrdí to Luděk Elbl z tamního odboru životního prostředí. "Skládka na Červeném vrchu existuje už desítky let. Nikdo neví, co všechno se tam v dobách minulých ukládalo," upozornil Elbl s tím, že většinou vyváželi lidé na Červený vrch netříděný komunální odpad jako potraviny včetně plechovek.

Několik let je to však zakázané. Na skládce nyní končí zemina či stavební suť. Dešťová voda, která by do skládky vnikla, pak může odpad rozšířit dál. Proto se Letovičtí rozhodli skládku rekultivovat.

Červený vrch se táhne od Letovic k Novičí a Chlumu. "Blízko skládky nebydlí lidé. Je tam část lesa a bokem teče potůček. Pokud by tam něco ze skládky prosáklo, mohly by se nečistoty dostat i do Svitavy, kam potok vtéká. Přímé nebezpečí sice nehrozí, spodní vody ale mohou udělat leccos," pokračoval Elbl. To, co ze skládky vychází, končí v kontrolní jímce, odkud berou odborníci pravidelně vzorky. Úprava skládky má sloužit jako další prevence. "Je potřeba to místo zafóliovat, přetáhnout ornicí a poset trávou," přiblížil Elbl.

Na Červeném vrchu by pak měl vzniknout sběrný dvůr. Letovice mají nyní dva menší dvory. I tak v okolí města občas někteří lidé vyhazují pytle s odpadky, což ohrožuje zvěř.

Na vlastní oči viděl Jiří Kšica z Okresního mysliveckého spolku, jak srnci zarostlo hrdlo od pet lahve do kůže. "Noha mu odumřela a nemohl chodit. V pohozených odpadcích jsou zbytky potravin, ale také zbytky z plastu nebo kovu. To může poranit třeba prasata, která se k takovým věcem snaží dostat," řekl Kšica, který chválí zajišťování likvidace odpadu. "Žijeme ve společnosti založené na spotřebě. Význam likvidace odpadu bude narůstat. Co se rekultivace skládky týká, je dobře, jestliže zamezí možným průsakům nečistot. Z hlediska ochrany půdy i živočichů to má význam," myslí si Kšica.

Na webových stránkách Letovic se píše, že rekultivace skládky přijde na zhruba dvacet milionů korun. Starosta Radek Procházka ale tuto sumu nepotvrdil. "Přesnou částku ještě neznáme. Jisté je, že se budeme snažit získat peníze z Evropské unie, kdy přispěje i stát. Dotace by pak mohly zaplatit devadesát procent z celkové částky," uvedl Procházka. V tomto období začne výběrové řízení na dodavatele stavby. Podle Procházky by práce měly začít v březnu příštího roku.

Blanenský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů