Pátek, 19. dubna 2024

Spalovna příští rok o polovinu zlevní

Spalovna příští rok o polovinu zlevní

Brno - O víc než osm set korun klesne příští rok cena za tunu spáleného odpadu v brněnské spalovně, která je v současnosti v rekonstrukci. Uleví se tak městu, které díky tomu začne dotovat svoz odpadu menší částkou než dřív. Poplatky za svoz přitom zůstanou stejné - pět set korun ročně.

Snížení cen umožní spalovně právě její modernizace. "Od příštího roku začne prodávat elektrickou energii, takže si na sebe částečně vydělá.
Snižování cen v etapách

Zatímco letos lidé za tunu spáleného odpadu platili 1720 korun, od prvního ledna to bude jen 1290 korun a od prvního dubna už dokonce jen asi devět set korun," uvedla brněnská radní Jana Drápalová.

Snižování cen přijde v etapách kvůli pozvolnému uvádění spalovny do provozu. "Půl roku pojede ve zkušebním režimu. První tři měsíce ji budeme hlavně testovat, od dubna už by měla jet téměř naplno," řekl generální ředitel společnosti SAKO Karel Peroutka.
Úleva jen pro město

Zlevňování považuje za pozitivní hlavně pro město. "Lidé změnu nepocítí, protože poplatek za svoz zůstane stejný, městu se však uleví. Dotace na svoz už nebudou tak vysoké a ty peníze město klidně může použít jinde," myslí si Peroutka. V Česku jsou zatím pouze tři spalovny odpadu. Ta brněnská bude po modernizaci největší. Spálí až 225 tisíc tun odpadu ročně.


Zdroj: Denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů