Čtvrtek, 18. dubna 2024

Ryšavý: Čekají na nás odpady

Ryšavý: Čekají na nás odpady
Záchrana Vydrýskovy stanice v Pavlově, vybojování peněz pro obce na zavádění eGovernmentu a zahájení prací na integrovaném systému nakládání s odpady. To vyjmenoval krajský radní pro informatiku a životní prostředí Zdeněk Ryšavý ihned poté, co měl říci své úspěchy v uplynulém roce.

"Hned na začátku volebního období jsme se dozvěděli jobovku o ukončení činnosti záchranné stanice v Pavlově ze strany Agentury ochrany přírody a krajiny a ministerstva životního prostředí. Po řadě ne právě jednoduchých jednání jsme dokázali najít řešení, jak činnost zařízení ve spolupráci s nově vzniklou o.p.s. Stanice Pavlov zachovat. Z dlouhodobého výhledu pokládám za možná největší úspěch nastartování spolupráce kraje s městy v oblasti odpadového hospodářství s cílem vytvořit na Vysočině integrovaný systém nakládání s odpady. Za nejdůležitější výsledek prvního roku činnosti považuji skutečnost, že po zhruba půlročním tápání centra v oblasti implementace eGovernmentu do území se nám podařilo najít společnou řeč s ministerstvem vnitra a připravit výzvy na čerpání evropských peněz pro kraje i ORP. Za řádově 200 milionů korun bude na Vysočině postavena jak potřebná infrastruktura, tak následně zajišťovány elektronické služby pro veřejnou správu i občany. Jako druhý úspěch, v porovnání s předchozím možná ne tak důležitý, ale z pohledu otevřenosti veřejné správy velmi významný, vidím to, že všichni členové rady kraje mají své osobní webové stránky, kde informují o své práci a kde s nimi mohou občané diskutovat," popsal uplynulý rok Zdeněk Ryšavý.

Až za tři roky bude radní Ryšavý předkládat účty voličům, měl by na Vysočině přibýt nejméně jeden přírodní park, kraj by měl být pokrytý vysokorychlostním internetem a lidem by se zde mělo žít lépe. "V oblasti životního prostředí chci dokončit zmapování starých ekologických zátěží, v rámci projektu Biodiverzita připravit revitalizaci nejvíce ohrožených chráněných území, vyhlásit přírodní park Javořická vrchovina. Určitě připravit k realizaci projekt integrovaného systému nakládání s odpady a také podporovat rozvoj pro Vysočinu vhodných obnovitelných zdrojů energie, jako jsou například bioplynové stanice. V oblasti informačních technologií zvládnout další etapy eGovernmentu tak, aby na krajském úřadu opravdu platilo to často citované, že budou obíhat dokumenty, ne občané. Realizovat další etapu výstavby krajské páteřní datové sítě Rowanet, která by měla propojit všechny obce s rozšířenou působností a podporovat pokrytí území kraje vysokorychlostním internetem. Trvale zlepšovat kvalitu webové stránky kraje, aby se stala moderním a významným informačním médiem, ale také nástrojem komunikace mezi vedením kraje a veřejností. V neposlední řadě se chci také zaměřit na zvyšování informační gramotnosti a vzdělávání tzv. vyřazených skupin, jako jsou například senioři, důležitý je boj s internetovou kriminalitou a zde především ochrana dětí a mládeže," vypočítal Zdeněk Ryšavý.

Vyšlo v novinách Kraj Vysočina, říjen 2009
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů