Úterý, 16. dubna 2024

Skládka na Mezné se stane neviditelnou

Skládka na Mezné se stane neviditelnou

Hřensko - Skládku využívaly obce i město Děčín až do začátku devadesátých let minulého století.

Obrovská skládka, která vznikala v Mezné nad Hřenskem po desetiletí by měla zmizet, či spíše stát se zcela neviditelnou. Projekt, který nechala zpracovat Správa národního parku České Švýcarsko, totiž navrhuje skládku zahrnout.

"Průzkumem odborníci zjistili, že se na skládce nacházejí i nebezpečné materiály, ty by například mohly znehodnotit významné zásoby kvalitní podzemní vody," uvedl mluvčí Správy Národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov.

Skládka vznikala postupným zavážení dolíku za starým hřbitovem, dnes má objem až třicet tisíc kubických metrů a je zarostlá travinami.

"Odpady sem zejména v druhé polovině minulého století vyváželi popeláři z obcí v nejbližším okolí a také z Děčína. Skladba odpadů tady uložených tak může být značně pestrá. Předpokládá se, že vedle komunálních odpadů, stavební suti, výkopových zemin a odpadu ze zeleně zde bude zastoupen i průmyslový odpad," upozornil mluvčí. Doplnil, že průzkumy naštěstí neprokázaly znečištění okolí skládky toxickými látkami a zatím vodu nezasáhly.

Hřenský starosta Josef Černý dal Národnímu parku souhlas s tím, že při případné sanaci mohou dělníci využívat místní komunikaci. "Skládka není v provozu už od roku 1988 a myslím, že z ní nebezpečí nehrozí. Už tehdy se pod ní dělalo nepropustné lože," poznamenal starosta.

Právě kvůli tomu hodlá národní park skládku nikoliv zcela vyvézt, ale pouze utěsnit, zavézt zeminou a osadit. "Odvezení tak obrovského množství materiálu by bylo finančně neúnosné a protože bezprostřední nebezpečí ze skládky nehrozí, stačí podle projektu její rekultivace," popsal mluvčí Salov.

Projekt vyšel na zhruba půl milionu korun, samotná sanace a rekultivace skládky vyjde podle předběžných odhadů na milion.

Podobný skládek je v Národním parku České Švýcarsko hned několik. Podle Tomáše Salova byl park se svými dolíky a roklinami velmi příhodný pro zakládání černých skládek.

"Další obrovská je pod Pravčickou bránou, tu jsme s dobrovolníky začali uklízet, ale je to práce na dlouhou dobu," dodal Salov.

Zdroj:Děčínský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů