Čtvrtek, 25. dubna 2024

Třetí etapa rozšíření skládky v Bohumíně se blíží

Třetí etapa rozšíření skládky v Bohumíně se blíží

Bohumín - O třetí etapu o rozloze 1,2 hektaru se v příštím roce rozroste bohumínská skládka odpadu.

"První i druhá etapa jsou již téměř plné. Během dvou až tří let bude jejich kapacita vyčerpána. Pokud bychom tuto část nevybudovali, museli bychom odpad vozit jinam, což by se promítlo do cen za svoz. Platili bychom jednak za uskladnění, jednak za převoz odpadu," uvedl místostarosta Bohumína Josef Plášil.

Hovoří se také o regionální spalovně odpadu, která by pro město mohla být řešením. "Zatím na ni nechceme příliš spoléhat a raději budeme vozit odpad na námi budovanou skládku. Spalovna by pro nás mohla být řešením, až když vyčerpáme za zhruba 15 let celkovou kapacitu skládky. Přestože nepobere veškerý odpad," plánuje Plášil.

O tom, co se s vyprodukovaným odpadem bude kromě případného spálení dít ve chvíli, kdy bude skládka opravdu zaplněná smetím až po okraj, má město už dnes alespoň rámcově jasno. "Momentálně je velký tlak na třídění odpadu a jeho recyklaci. Tímto směrem se chceme vydat," uvedl místostarosta. Separace odpadu funguje ve městě již 16 let.

Lidé mají k dispozici 450 nádob na sklo, papír a plasty, ročně na třídění odpadu Bohumín vyčlení zhruba 3 miliony korun. Do vybudování třetí, poslední etapy skládky, město vloží 32 milionů korun. Její kapacita je 270 tun odpadu a sloužit má až do roku 2026. Kromě vybudování této části proběhla i rekultivace a odplynění prvních dvou etap skládky.

Náklady na výstavbu nové části a rekultivaci prostoru, který se nachází na pomezí Bohumína a Rychvaldu, jsou 67 milionů korun. "Na bohumínskou skládku se ročně sveze v průměru 15 tisíc tun komunálního a jiného odpadu. Za 18 let existence jde o 270 tun odpadu," uvedla mluvčí města Lucie Balcarová.

Zdroj: Havířovský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů