Pátek, 29. března 2024

Dobrovolníci letos odklidili z české přírody 102 tun odpadu

Dobrovolníci letos odklidili z české přírody 102 tun odpadu

Celkem 102 tun odpadu sebralo v Česku v letošním roce více než 14 tisíc dobrovolníků v rámci 17. ročníku kampaně Ukliďme svět.

Do letošního ročníku se zapojilo rekordních 160 organizací, z více než 14 tisíc dobrovolníků bylo téměř 11 tisíc dětí. Z nasbírané stovky tun odpadu se podařilo vytřídit pětinu. Do celosvětové kampaně s názvem Clean Up the World, kterou v Česku organizuje ČSOP, se přihlásili ochránci přírody, základní a mateřské školy, městské a obecní úřady a další neziskové organizace. Dobrovolníci od jara uklízeli odpadky podél turistických cest a v okolí obcí, čistili koryta řek a jejich břehy a likvidovali černé skládky. Pomohli například vyčistit od odpadků 70 kilometrů Vltavy.

"Nejvíce mne těší, že tam, kde odpadky uklízíme opakovaně, máme rok od roku méně práce. Snad je to i tím, že si místní znečišťovatelé časem uvědomí hloupost svého počínání, zejména když nepořádek po nich s námi uklízejí jejich vlastní děti," uvedl Petr Stýblo z Českého svazu ochránců přírody (ČSOP).

Dobrovolníci při akcích "Ukliďme svět" sbírají odpadky v nejrůznějších částech ČR. Na mnoha místech je odklízení nepořádku spojeno s dalšími kulturními akcemi - výstavami, soutěžemi, výsadbou zeleně nebo posezeními u táborového ohně. Každoročně se do mezinárodní akce zapojí asi 35 miliónů dobrovolníků z více než stovky zemí světa.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů