Čtvrtek, 28. března 2024

Odpadkové pokuty v Řecku

Odpadkové pokuty v Řecku

Obce v Řecku budou platit za odvoz odpadu ne podle počtu obyvatel, ale podle množství odpadu, který jejich občané vyprodukují. Tuto legislativní změnu se pokusí prosadit řecké ministerstvo životního prostředí, které tak chce vyvinout tlak na obce, aby usilovaly o snížení množství odpadků.

V souvislosti s tím se chystá i pozměňovací návrh zákona na recyklaci stavební suti a odpadu ze zeleně. Podle odhadů bude roční poplatek za komunální odpad záviset na celkovém množství vyprodukovaných odpadků. Tento zásah ministerstva životního prostředí bude obce nutit, aby usilovaly o snížení množství odpadu ukládaného na skládky a zvýšily recyklaci.

Obce, které nebudou plnit své závazky, budou platit vysoké pokuty. Odhaduje se, že stavební práce vyprodukují více než 5,5 milionu tun suti za rok, z níž se jen jedna třetina dostane na místo oficiálně k tomu určené). A konečně, zákon by měl zamezit dírám v provozu recyklace nebezpečných druhů odpadů (baterie, automobily, obaly).

Řecko se potýká s problémy kolem odpadků mnoho let. Snaha o recyklaci či používání kontejnerů na třiíděný odpad se pomalu prosazují až v posledních málo letech, Řekové jsou tradičně v tomto směru velice nedůslední a otázkami životního prostředí, skládek a špíny se příliš nezaobírají.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů