Čtvrtek, 25. dubna 2024

Pustiměřští nakonec nad odpady zvítězili

Pustiměřští nakonec nad odpady zvítězili

Pustiměř - Obyvatelé Pustiměře se dlouhé měsíce bránili instalaci zařízení na likvidaci toxických látek v nedalekém areálu spalovny Ekotermex. Báli se o své zdraví.

Lidé z Pustiměře a okolí si konečně mohou oddechnout. Spalování toxických látek se nedaleko jejich domovů neuskuteční. "Společnost v našem areálu podnikat nebude," potvrdil obchodně technický manažer společnosti Ekotermex Jaroslav Baláč.

Cílem firmy Technologie pro využívání odpadů bylo vyčistit odpady od nebezpečných látek. Proto si pronajala část areálu spalovny Ekotermex, která sídlí nedaleko Pustiměře. Jenže místní nezávadnosti celého projektu nechtěli uvěřit. "Další smrad už tady nechceme," vykřikovali tehdy lidé z obce na setkání s vedením společnosti.

Proti takzvané plynoparní retortě se tu proto mezi vedením společnosti a občany Pustiměře vedly spory řadu měsíců.

Zástupce vedení firmy Ekotermex, která původně o závadnosti celého projektu neměla pochyb, ale o důvodech rozvázání spolupráce hovořit nechtěl. "To, že už u nás firma není, asi nejvíc zajímá obyvatele Pustiměře a okolí. Zbytek jsou naše interní informace," řekl Baláč. O existenci ani dalších záměrech firmy Technologie pro využívání odpadů nic nevěděl.

Nicméně zpočátku se záměr firmy obci zamlouval. Problém měli zastupitelé jen s tím, že ze spalovny vane vítr většinou směrem k dědině. "Obáváme se hlavně zplodin, které z nového zařízení půjdou. Právě proto budeme trvat na tom, aby bylo monitorované, co vlastně uniká do ovzduší," vysvětlil tehdy pustiměřský starosta Miloš Nevřala.

Vadilo mu také, že v obci už mají znečišťovatelů ovzduší dost. Nedaleko Pustiměře navíc vede rychlostní komunikace R 46.

Místní mezitím nelenili a střádali podpisy na petici proti plánu firmy. K petici se připojovali také lidé ze sousedních Drysic a Radslavic. "Nikdo nechceme další zdroj znečištění," uvedla místostarostka obce Drysice Jarmila Procházková.

Zástupci společnosti ale od svých záměrů nehodlali ustoupit. S místními se dokonce sešli a snažili se jim vysvětlit, že se vlastně nemají čeho bát. Marně. "Žádné škodliviny z něj nebudou unikat. Jde o technologii, která není chemická. Navíc vyhovuje současnému trendu likvidace nebezpečného odpadu," bránil na setkání s místními své zájmy zástupce společnosti Technologie pro využívání odpadů Rudolf Kaplánek.

Lidé byli neoblomní a nevěřili tomu, že zařízení neovlivní životní prostředí.

Čekalo se tak na stanovisko ministerstva životního prostředí, které se mělo k celé věci vyjádřit. To ale k překvapení místních dalo celému projektu zelenou.

Obec se proti rozhodnutí záhy odvolala. Sám Nevřala psal na ministerstvo dopis. V tom uvedl několik závažných důvodů, proč si místní nepřejí, aby u obce retorta vznikla.

Rozuzlení celému problému nakonec vyřešilo vedení spalovny. To starostu vesnice, který věřil ve vítězství místních, skutečně potěšilo. "Na protesty občanů i zastupitelů obce se naštěstí reagovalo a záměr firmy nakonec nebyl uskutečněn. Ředitel Ekotermexu jim jednoduše vypověděl nájemní smlouvu. Jiné místo pro svoje záměry firma nenašla," uzavřel Nevřala.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů