Pátek, 29. března 2024

Nechtěná, ale potřebná spalovna

Nechtěná, ale potřebná spalovna

Na veřejné projednání záměru modernizace spalovny v Rybitví na Pardubicku, pořádané Ministerstvem životního prostředí 9. prosince v pardubické ČEZ aréně, dorazilo kolem pěti tisíc účastníků. Obyvatelé Pardubicka i tam projevili svůj zájem o životní prostředí svého regionu.

"Vzhledem k četným diskusím kolem spalovny, cítíme jako svou povinnost zdůraznit nejen fakta o aktuálním stavu životního prostředí na Pardubicku, ale také hlavní přínosy projektu modernizace spalovny pro obyvatele Pardubic i celého regionu," řekl Jaroslav Nálevka, ředitel marketingu AVE CZ. Hlavním argumentem pro existenci spalovny průmyslových odpadů v Pardubické Synthesii je samotný charakter regionu, ve kterém v minulosti existovala enormní a v současné době ještě existuje značná průmyslová výroba. Je to právě průmyslový charakter regionu, který s sebou přináší nadlimitní produkci průmyslových a nebezpečných odpadů.

Aktuální data a analýzy ukazují, že v Pardubickém kraji ročně vznikne více než 60 tis. tun průmyslových odpadů. Z toho 35 tis. t nelze zlikvidovat v současné době žádným jiným ekologičtějším způsobem než právě spalováním s dokonalým čištěním spalin. Plánovaná modernizace spalovny v Rybitví bude však disponovat pouze kapacitou do 20 tis. t odpadu ročně. To znamená, že ani při využití plné kapacity nebude spalovna schopna zlikvidovat všechny průmyslové odpady, které v okolí spalovny každý rok vznikají. Navíc má pardubický region své životní prostředí silně zatíženo starými ekologickými škodami. Složení těchto zátěží má převážně toxický charakter a jsou ve většině vhodné k ekologické likvidaci stejným způsobem - tedy spalováním s dokonalým čištěním spalin.

"Na veřejném projednání náměstek hejtmana pardubického kraje pan Tichý přiznal existenci starých ekologických zátěží (tj. toxických jedů a jiných pro zdraví škodlivých látek) v odhadovaném množství více než 600 tis. t a v rozhovoru pro tisk dokonce 700 tis. t. To je opravdu gigantické číslo," potvrzuje Ing. Čenský, technický ředitel AVE CZ, který se také účastnil veřejného projednání.

"Pokud by se měla veškerá produkce průmyslových odpadů a starých ekologických zátěží z Pardubicka začít likvidovat mimo region, znamenalo by to zcela nepřípustný nárůst již tak enormní dopravy v Pardubicích a okolí. Navíc exhalace z dopravy by znamenaly nesrovnatelně větší zhoršení ovzduší než provoz spalovny v Rybitví," říká Čenský. "Domnívám se také, že není možné, aby někdo, kdo produkuje takové množství toxických látek, jako pardubický region, řešil celou věc tím, že tyto toxické látky bude vozit do ústeckého a ostravského regionu za účelem jejich zneškodnění. Tím by totiž ve svém důsledku ohrožoval zdraví obyvatel v jiných regionech, jen kvůli tomu, že si sám nedokáže s touto problematikou poradit," dodává.

"S tím jsme přistupovali k přípravě projektu modernizace spalovny. Ten se tehdy připravoval za podpory bývalého vedení města a kraje, které chápalo nutnost řešit tak závažný problém jako je narůstající produkce průmyslových a jiných, pro zdraví obyvatel rizikových, odpadů - tedy odpadů nebezpečných. Současné vedení kraje i města se však otáčí k obyvatelům Pardubic a pardubického regionu zády a tak závažný problém neřeší. Pardubicko nemá do této chvíle vystavěno žádné koncové zařízení na zneškodnění těchto druhů odpadů. Ani v současné chvíli nenabízí vedení kraje a města žádné koncepční řešení problematiky nebezpečných odpadů a také starých ekologických zátěží," říká jednatel společnosti AVE CZ, Mgr. Roman Mužík.

Přehled hlavních faktů o nichž se v souvisejících s projektem modernizace spalovny v Rybitví diskutuje, je na logistika.ihned.cz

Zdroj:Logistika
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů