Sobota, 20. dubna 2024

Komárovští sáňkují na kopci z odpadu

Komárovští sáňkují na kopci z odpadu

Pět let naváželi lidé z Opavy a okolí suť do Komárova. Vznikl tak umělý kopec pro zimní sporty.

Sáňkaři, lyžaři i snowboardisté z opavské části Komárov už nemusí cestovat do hor. Pár metrů od výpadovky na Ostravu mají své vlastní sportoviště. Asi pětadvacet metrů vysoký umělý kopec. "Je to super. Máme to kousek od domu a teď, když nasněžilo, chodíme tu po škole každý den," pochvaloval si jedenáctiletý Ondřej Daněk. Jeho stejně starý spolužák Dominik Ťapťuch už se na svahu začal seznamovat i se snowboardem. "Brácha s kamarády si tu už postavili i překážku, ale my jsme ji zatím zkoušeli přeskočit jenom na bobech," řekl Ťapťuch.

Jak uvedl starosta městské části Komárov Daniel Žídek, nápadem postavit umělý kopec pro děti se zastupitelé začali zabývat už před pěti lety. To ještě chodili Komárovští sáňkovat na "Machoňák". Jenže sáňkaři končili jízdu často mezi auty, takže to obec zakázala. Na stavbu získali stavební povolení a lidé i firmy z Opavy a okolních obcí tam zdarma mohli pět let navážet stavební suť a zeminu. Skládku nakonec překryli speciální textilií, aby kopec nenarušila voda. "Kontrolovali jsme si jen, aby si z toho někdo neudělal skládku nebezpečného odpadu, a v listopadu jsme udělali poslední zemní úpravy. Bohužel nám do toho přišly deště, takže jsme pozadu proti plánu a ještě není vše tak, jak to má být," řekl starosta Žídek. Lidé chtěli kopec u pošty, protože je více v centru, ale zastupitelé vybrali pozemek u nádraží. "Je to hned vedle hřiště s hospůdkou a pozemek u pošty chceme využít k výstavbě bytových domů," zdůvodnil Žídek.

Umělý kopec je sice až za obcí, ale Komárovští oceňují, že je v přírodě a mimo veškerou dopravu. "Je dobré, že většina dětí nemusí přecházet přes silnici, takže nemáme strach, že se jim něco stane. Bojovali jsme o to několik let. Už to stačí jenom trochu urovnat, nechat zarůst travou a bude to perfektní," řekl Daniel Chalupa. Ten na kopec vyrazil s celou rodinou. "Ti naši starší už to zkoušeli hned, jak napadl sníh, ale tehdy ho bylo málo a jezdit nešlo," řekla Lucie Chalupová.
Celkem městská část ze svého rozpočtu zaplatila jen asi padesát tisíc korun. Kopec plánují Komárovští ještě zdokonalit. Svah lépe zarovnají a osvětlí, aby lidé mohli sáňkovat i po setmění. Na vrcholku pro větší bezpečnost postaví dřevěné zábradlí. "Už se mi hlásila parta bikerů, že tam budou jezdit v létě," zakončil Žídek.

Liana Melecká

www.sedmicka.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů