Čtvrtek, 28. března 2024

Autovraky by se už neměly ztrácet ze systému

Informační systém pro sledování toku vybraných autovraků MA ISOH završil první rok svého fungování. Byl tento rok pro něj úspěšný?

Autovraky by se už neměly ztrácet ze systému

Oficiálně byl systém spuštěn prvního ledna roku 2009 a první přijaté autovraky do něj byly ohlášeny o pět dní později. Systém slouží k plnění ohlašovacích povinností příjemců a zpracovatelů autovraků (podle vyhlášky č. 352/2008 Sb., o nakládání s autovraky). Využívá jednoduché komunikace prostřednictvím on-line webových služeb a uživatelé se mohou do systému připojit pomocí zdarma di-stribuovaného softwaru, případně pomocí běžně dostupných komerčních produktů, které pracují s datovým standardem Ministerstva životního prostředí.

PRAVOST POTVRZENÍ LZE OVĚŘIT

Přístup do systému získá každý provozovatel zařízení ke sběru a zpracování autovraků, který má platné povolení k provozu od krajského úřadu. Pro distribuci přístupových údajů byly využity přepážky Czech Pointu, kde uživatel po předložení identifikačních údajů a kontrole v databázi platných povolení získá uživatelské jméno a heslo.

Potvrzení o přijatém autovraku (kategorie M1 a N1) vystaví systém až po odeslání dat o autovraku do jeho databáze. Kromě toho systém vygeneruje unikátní identifikační kód, jehož prostřednictvím úřady dopravně správních agend obcí budou kontrolovat pravost potvrzení při odhlašování automobilu z Centrálního registru vozidel. Ověřit platnost potvrzení však může kdokoliv. Na adrese /autovraky.mzp.cz/webklient/ je k tomu možné použít jeden ze tří identifikátorů ověřovaného autovraku: identifikační kód potvrzení, registrační značku vozidla nebo VIN kód.

V současné době je do systému zapojeno celkem 537 provozoven pro nakládání s autovraky. Aktivních, jež za posledních 30 kalendářních dní uskutečnily příjem alespoň jednoho autovraku, je v systému 357.

KDE JSOU TY AUTOVRAKY?

Za rok 2009 bylo do systému MA ISOH nahlášeno celkem 155 547 přijatých autovraků. Poslední autovrak roku 2009 byl do systému ohlášen 31. 12. 2009 v 19.11 zařízením umístěným na území Plzeňského kraje.

Počet přijatých autovraků ohlašovaných do MA ISOH (155 547 kusů) se výrazně liší od počtu vyřazených vozidel z Centrálního registru vozidel. Podle portálu sda-cia.cz to bylo vloni 251 753 ks. Rozdíl v obou údajích je značný - 61,19 %. Tento rozdíl je způsoben možností odhlášení vozidla prostřednictvím čestného >>Prohlášení o zániku využití osobního automobilu<< podle zákona o provozu na pozemních komunikacích (§ 13 odst. 2, zák. č. 56/2001 Sb.). Toto prohlášení se využívá zejména v přpadech, kdy vozidlo je sice stále vedeno v Centrálním registru vozidel, avšak fyzicky již z nejrůznějších důvodů neexistuje.

Od začátku roku 2009 začala být vymáhána platba zákonného pojištění odpovědnosti za provoz vozidla na pozemních komunikacích od všech majitelů vozidel, která jsou v registru evidována. Proto ve druhé polovině roku 2008 a také loni výrazně vzrostl počet odhlášených vozidel.

V současné době by všichni opozdilci měli mít vozidla odhlášená, a proto je nutné zrušit možnost odhlášení vozidla prostřednictvím čestného prohlášení. Pak by byla jedinou možností ekologická likvidace s odhlášením autovraku přes systém MA ISOH, což mohou provést jen zařízení, která mají povolení k provozu od krajského úřadu a splňují požadované technické podmínky.

UŽITEČNÉ INFORMACE

Informace z MA ISOH jsou užitečné při kontrolní činnosti České inspekce životního prostředí. Krajské úřady je využívají pro vyhodnocení povinností vycházejících ze zákona č. 76/2002 Sb., o integrované prevenci, a slouží také Ministerstvu životního prostředí. Nově budou rovněž využity Státním fondem životního prostředí při posuzování žádostí v rámci Programu na podporu systému nakládání s autovraky. Proces elektronického ohlašování je navíc prvním krokem k postupné elektronizaci ohlašovacích agend, které se postupně zpracovávají, a které v letošním roce představuje Informační systém pro plnění ohlašovacích povinností (ISPOP).

Systém MA ISOH provozuje CENIA, Česká informační agentura životního prostředí pro Ministerstvo životního prostředí.

JIŘÍ VALTA
CENIA, Česká informační agentura životního prostředí


PROCENTUÁLNÍ ZASTOUPENÍ ZNAČEK V SYSTÉMU MA ISOH

Škoda 47

Ford 8

Fiat 6

Opel 5

Ostatní 10

Peugeot 5

VW 3

Citroen 2

VAZ 2

Mazda, Seat, Nissan, Trabant, Avia, Hyundai, Mitsibishi, Toyota, Daewoo, Audi, Wartburg, BMW - po 1

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů