Pátek, 19. dubna 2024

Když se separovaný odpad znovu třídí

Když se separovaný odpad znovu třídí

Hlavní město má už dvě třídicí linky odpadu, kam se vozí separovaný odpad z kontejnerů na tříděný odpad. První pracuje už devět let v ulici Pod Šancemi na Jarově, druhá - v Chrášťanech u Prahy je v provozu od prosince 2009.

Nové chrášťanské třídicí centrum, jehož výstavba stála 110 milionů korun, zpracovává papír, fólie, nápojový karton a plechovky od nápojů. Auta s odpadem jezdí do areálu několikrát denně, přičemž vozy Pražských služeb, a. s., stlačí při nakládání odpad lisem v poměru 1:6. Každý sběrný vůz se také dvakrát zváží, aby se zaznamenaly přesné údaje o přivezeném materiálu. Ze sběrných vozů se tzv. separovaný odpad vyloží na určené místo v jedné z hal areálu. Takzvaný proto, že lidé často do kontejnerů na tříděný odpad hodí to, co jim přijde pod ruku. Do nádob na papír se dostanou plastové fólie, papíry znečištěné od oleje a podobně, které je nutno ručně vybrat. Jen tak může vzniknout kvalitní surovina, kterou Pražské služby dále prodávají.

Vytříděný odpad se dopraví na lis, který surovinu slisuje do balíku v poměru 1:50. Balíky se dále prodávají odběratelům (papírny) k dalšímu zpracování - recyklaci. Zbytek odpadu po vytřídění putuje na energetické zpracování do spalovny v Malešicích. Získané teplo využívají pražské domácnosti. >>Nejžádanější a také cenově nejvýhodnější je směs papíru, která obsahuje podíl různých druhů papíru - noviny, časopisy, kancelářský papír apod.,<< vysvětluje Petr Zvejška, ředitel závodu Odvoz a recyklace odpadu Pražských služeb.

Slisované balíky papíru a plastů se skladují ve speciální hale, odkud je denně odvážejí kamiony. Na jeden se vejde až 24 tun vytříděného odpadu. >>Produkt prodáváme v ČR i do okolních zemí, často do Německa,<< upřesňuje ředitel. Denně ve dvou směnách třídicí linka připraví 78 tun suroviny. >>Obě linky - v Chrášťanech i na Jarově - zpracují ročně okolo 50 tisíc tun papíru. Pokud je na jednu tunu nového papíru potřeba 17 vzrostlých stromů, ročně zachráníme zhruba 860 tisíc stromů,<< uvedl Patrik Roman, generální ředitel Pražských služeb.

Největším problémem měst je špatně vytříděný odpad. >>Například Pražané ročně pohodí mimo nádob na odpad tolik věcí, že by zaplnily Mariánské náměstí v Praze do výšky až 30 metrů. Takového odpadu (starý nábytek, koberce, zbytky umakartových jader z paneláků a mnoho dalších věcí) je ročně zhruba 7-10 tisíc tun,<< upozornil Patrik Roman. Další separaci odpadu platí hlavní město ze svého rozpočtu, což je ročně okolo 250 milionů korun.

Praha proto na konci roku 2009 zahájila informační kampaň, jak odpad správně třídit. Pomocí komiksu na samolepkách, vylepených na separačních nádobách objasňuje cestu odpadu od jeho vyhození až po recyklaci. Lidé si tak snáze představí, co se děje například s PET lahví poté, co ji vhodí do žluté popelnice. Zároveň byla na adrese www.cistapraha.cz spuštěna interaktivní mapa Prahy, kde si občané mohou nalézt nejbližší separační stanoviště.

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů