Čtvrtek, 28. března 2024

Projekt pěti škol: Bioodpad není odpad

Projekt pěti škol: Bioodpad není odpad

Studenti pěti škol mají ojedinělou možnost předvést své teoretické znalosti o ekologicky odpovědném nakládání s bioodpady do praxe. Od občanského sdružení Ekodomov dostali vybavení, které umožňuje snadný sběr bioodpadu, sledování jeho přeměny v kompost a přínosu pro životní prostředí. Snaha škol je nejen odpovědí na závazky vyplývající pro ČR z legislativy EU, ale může být příkladem dobré praxe jak pro další školy, tak pro veřejné instituce a firmy.

Projekt Bioodpad není odpad vznikl v Ekodomově jako jedna z osvětových kampaní, které upozorňují na problém příliš vysokého podílu organické hmoty v směsném komunálním odpadu a možnosti jeho řešení. V srpnu 2009 ho zahájil vstupní odborný seminář pro učitele, v září na něj navázaly přípravy na výběr vhodného řešení separace bioodpadů na jednotlivých školách.

Každá škola spolu s odborníky nejdříve posoudila svou výchozí situaci, počet studentů, velikost pozemku, množství vyprodukovaného bioodpadu apod. Na základě toho pro ně Ekodomov vymyslel řešení kompostéru na míru, nakoupil materiál a spolu se školou kompostér instaloval. Bioodpad se zpracovává přímo v místě vzniku, což šetří školám náklady. Jsou také nezávislé na systému svozu odpadů v dané obci.

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů