Pátek, 29. března 2024

Tvrdé úkoly pro nakládání s odpady

Tvrdé úkoly pro nakládání s odpady

O výsledcích a plánech hovořili s novináři představitelé skupiny AVE CZ, která se jako jediná společnost z oblasti odpadového hospodářství umístila v první padesátce CZECH 100 BEST a je tedy profesně nejlépe oceňovanou společností svého druhu u nás. V hospodářském roce 2008/2009, končícím loni v září, zvýšila obrat meziročně o zhruba 280 mil. na 2,38 mld. Kč. Podle jednatel společnosti Romana Mužíka zaujímá skupina nyní v odpadovém hospodářství ČR třetí pozici.

Její plány zohledňují i Rámcovou Direktivu Odpadového hospodářství EU, kterou Evropská Komise (EK) vydala v roce 2008, a která musí být v účinnosti v 27 zemích EU nejpozději od 12. prosince letošního roku. K hlavním cílům politiky odpadového hospodářství EU přitom patří:

- Lepší využívání zdrojů (použití recyklovaných materiálů a druhotných surovin).

- 5stupňová hierarchie pro přístup k odpadům (předcházení odpadům, předběžné zpracování odpadů pro recyklaci, recyklace, další recyklace, např. termální utilizace, finální odstranění odpadů).

- Snížení metanových emisí ze skládek odpadů kvůli mezinárodním závazkům snižování skleníkových plynů vypouštěných do atmosféry (1 m3 metanových emisí se rovná přibližně 23 m3 CO2 emisí, to znamená že metanové emise ze skládek odpadů jsou 23x nebezpečnější pro atmosféru než emise CO2).

- Snížení počtu skládek a současně snížení obsahu organických složek v odpadech na obsah maximálně 35 % z objemu, nejpozději do roku 2016. To znamená zavádění alternativních řešení, například spalování odpadů, mechanicko-biologická úprava odpadů, třídění odpadů. To vše ještě před tím, než bude odpad uložen na sládky. Snížení množství organických složek v odpadech je nutné pro snížení produkce metanových emisí ze skládek, a také pro snížení možných kontaminovaných výluhů z odpadů (riziko pro spodní vody).

- Komunální odpad by se měl do roku 2020 z 50 % recyklovat, odpad průmyslový a stavební dokonce až ze 70 %.

Množství odpadů se stále zvyšuje, meziročně o 2 % v zemích EU-27. Průměrný občan EU produkuje 534 kg odpadu za rok. V roce 2020 bude generováno přibližně o 45 % odpadů více než v roce 1995. EU se proto snaží do roku 2012 stabilizovat produkci odpadů a od roku 2020 bude usilovat o snižování produkce. V EU-27 se ročně vyprodukuje 1,3 mld. t odpadu, z toho je přibližně 40 mil. t odpadů nebezpečných.

AVE CZ loni koupila 100% podíl ve firmě ROPO Recycling, která má ve Štětí na Litoměřicku provoz na recyklaci papírů a plastů. Celkem firma loni na tuzemském trhu koupila podíly ve čtyřech společnostech a připravuje další akvizice. "Celkový objem investic již přesáhl 120 mil. eur, s dalšími investicemi počítáme," podotkl jednatel AVE CZ Peter Hodecek, podle kterého by skupina měla v následujících letech růst ještě rychleji než dosud. Další investice se týkají se například modernizace spalovny v Rybitví u Pardubic, proti které ale protestuje část občanů. Skupina zároveň plánuje vybavit třídicími linkami i zbývající čtyři ze sedmi skládek, které provozuje. V Česku zajišťuje odstraňování odpadu pro zhruba 1,3 mil. obyvatel, 685 měst a obcí a více než 26 tis. firem.

Zdroj:Logistika
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů