Pátek, 19. dubna 2024

Plastové kelímky a krabice i balící fólie budou díky novým biologicky odbouratelným materiálům ekologičtější

Plastové kelímky a krabice i balící fólie budou díky novým biologicky odbouratelným materiálům ekologičtější

Koncem loňského roku se na listopadové konferenci Evropské asociace pro biologicky odbouratelné plasty (European Bioplastics Association) odborné veřejnosti poprvé představil nový biologicky odbouratelný plast pro speciální obaly z laboratoří firmy BASF. Počáteční testy u zákazníků proběhly úspěšně a uvedení na trh je plánované na první čtvrtletí 2010.

Společnost BASF zařadila do své nabídky nový biologicky odbouratelný plast pod názvem Ecovio FS, který doplňuje produktovou řadu Ecovio. Plast je optimalizovaný pro dvě speciální aplikace: povrchovou úpravu papíru a výrobu tzv. smrštitelných fólií, které se používají na jednoduché obalení produktů. Proto se nové typy plastu nazývají Ecovio FS Paper a Ecovio FS Shrink Film.

RYCHLEJŠÍ BIOLOGICKÁ ODBOURATELNOST

Jak se ukázalo v průběhu aktuálních pokusů kompostování, Ecovio FS se rozkládá rychleji než jeho "předchůdci" a má vyšší obsah obnovitelných surových materiálů. "Ecovio FS tvoří nový, nyní již biologicky odbouratelný plast Ecoflex FS (biologicky odbouratelný polyester vyráběný BASF) a PLA, kyselina polymléčná, která se získává z kukuřičného škrobu. Použití nového Ecoflex FS zvyšuje podíl biologicky odbouratelné složky u Ecovia FS Shrink Film na 66 % a u Ecovia FS Paper až na 75 %," uvádí Jürgen Keck, vedoucí globálního obchodu BASF s biologicky odbouratelnými plasty.

PAPÍROVÝ KELÍMEK A BALÍCÍ FÓLIE: DŮLEŽITÉ JSOU PARAMETRY

Odborníci, kteří vyvinuli nový Ecovio FS, se zaměřili na vlastnosti, které jsou vyžadovány od těchto aplikací. "Aby byl povrchový film papíru účinný, musí být nátěr z Ecovio FS Paper lehce zpracovatelný a mít dobrou přilnavost k papíru i při nanášení v tenkých vrstvách. Takové povrchové úpravy se využívají např. u papírových kelímků nebo lepenkových krabicích," upřesňuje Gabriel Skupin, zodpovědný za technický vývoj pro biologicky odbouratelné plasty. Ecovio FS Shrink Film má přesně definovaný poměr síly smršťování, takže mechanická zátěž, které je schopný odolat při tloušťce fólie 25 mikrometrůetrů, je větší než u běžné polyetylénové fólie s tloušťkou 50 mikrometrůetrů.

CÍLEM JE JEŠTĚ UŽŠÍ SPECIALIZACE

BASF rozšiřuje prostřednictvím této nové produktové řady svůj sortiment. Společnost se chce v této oblasti ještě více specializovat a vyhovět tak požadavkům specifických segmentů trhu. Odráží se to i v názvu, který bude tvořen třemi složkami. První bude značit technologii zpracování - v tomto případě F pro "film". Druhá, S, znamená "speciální" a upozorňuje, že se ve výrobku nachází nový Ecoflex FS na biologicky odbouratelné bázi. Samotná aplikace je uvedená v třetí složce názvu jako např. papír nebo smrštitelná fólie (Shrink Film). "Tento způsob pojmenování dává představu o širokých možnostech, které pro technicky pokročilé biologicky odbouratelné plasty na tomto diverzifikovaném trhu očekáváme," dodává Andreas Künkel, šéf pro vývoj trhu s biologicky odbouratelnými plasty BASF.

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů