Čtvrtek, 28. března 2024

Šperky a bytové doplňky z elektroodpadu lze koupit na internetu

Ojedinělý projekt Trash Made vytvořily přední návrhářky, podílejí se na něm i chráněné dílny

Šperky a bytové doplňky z elektroodpadu lze koupit na internetu

Manžetové knoflíčky vyrobené z telefonních tlačítek, přívěšky ze základních desek počítačů nebo ozdobné mísy z telekomunikačních drátů. Tyto a další módní doplňky a designové předměty vznikly v rámci ojedinělého neziskového projektu Trash Made a ode dneška startuje jejich oficiální prodej prostřednictvím internetu.

"Na stránkách www.trashmade.cz. je k mání více než 40 položek - náušnic, broží, náramků, přívěsků, ale například také svítidel. Navazujeme tak na úspěšný zkušební provoz, kde jsme nabízeli několik prvních modelů," uvedla manažerka projektu Trash Made Lenka Drápalová.

Projekt iniciovala společnost REMA Systém, která se zabývá sběrem a likvidací elektroodpadu. Jednotlivé výrobky se základem z použitých telekomunikačních, výpočetních a dalších přístrojů navrhla trojice mladých designérek a umělkyň (Anna Kozová, Linda Čihařová, Jana Krovová). Část produkce je svěřena chráněným dílnám zaměstnávajících handicapované.

"Prvním výrazným úspěchem projektu Trash Made byly hned tři nominace na cenu Czech Grand Design v loňském roce. Nyní vstupujeme do hlavní fáze, kdy nabízíme prodej širokého spektra předmětů," řekla Lenka Drápalová.

Cena většiny módních doplňků se pohybuje okolo 250 korun, nejdražší je pak svítidlo z hard disků počítačů, které stojí 29 tisíc korun. "Projekt je neziskový, veškeré vydělané peníze se vracejí zpět do vývoje a výroby nových designových předmětů," doplnila Drápalová.

Existuje i další možnost, jak získat některý z výrobků z tohoto projektu. Jedinečnost konceptu Trash Made se rozhodla využít společnost Vodafone. Každému, kdo od 8. března odevzdá v jakékoliv prodejně Vodafonu vysloužilý mobil, dá jako poděkování originální šperk z elektroodpadu z limitované edice 2 120 kusů vyrobené speciálně pro tuto akci.

Jak hodnotí práci na neobvyklém projektu designérky? "Zaujala mě možnost vdechnout odloženým předmětům nový život a vytvořit tak kolekci výrobků s inovativním designem a vysokou kvalitou zpracování," sdělila jedna z návrhářek Jana Krovová. Kolekci kromě ní a jejích kolegyň Anny Kozové a Lindy Čihařové pomáhali vytvářet i další umělci a grafici.

"Cíl a filozofie je stejná pro všechny - vytvořit kolekci, která bude nejen vysoce kvalitní a na první pohled zaujme svým originálním a nápaditým designem. Zároveň ale přiměje pozorovatele k zamyšlení nad příběhem jednotlivých předmětů i materiálů a nad vlastním postojem k životnímu prostředí a udržitelnému rozvoji," doplnily návrhářky.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů