Čtvrtek, 28. března 2024

Skládka se promění ve vyhlídku

Skládka se promění ve vyhlídku

Táborsko - Tábor i Bechyně vyhlásily válku odpadkům.

Za několik měsíců kolemjdoucí nepoznají, že v Bydlinského ulici byla někdy skládka. Nahradí ji vyhlídkové terasy. Ze skládky v Senožatech zase vznikne místo na rekreaci a sport.

Podoba bývalé skládky v Bydlinského ulici, která fungovala mezi lety 1940 a 1965, se má rapidně změnit už v listopadu. "Na její asanaci jsme dostali dotaci. V březnu byla zahájena stavba, při níž bude zpevněn svah pod skládkou," uvedla Lenka Koubková z odboru životního prostředí.

Opěrná zeď, která bude svah držet, má zabránit sesutí při povodních. Nad ní vzniknou vyhlídkové terasy. "Lidé se na ně dostanou ze tří úrovní po nově vzniklém schodišti," popsal stavbyvedoucí Marek Volf z firmy Swietelsky.

Součástí stavby je také odvodnění svahu rozdělené pro dešťovou, splaškovou a kontaminovanou vodu. Pod svahem navíc vznikne parkoviště pro asi patnáct aut.

Na rekultivaci za 18 milionů dostal Tábor dotaci z Operačního programu Životní prostředí. Tyto peníze pokryjí devadesát procent celkových nákladů.
Relaxace a sport

Bývalá skládka na komunální odpad v Senožatech u Bechyně změní podobu za téměř padesát milionů korun.

I tady pomůže devadesátiprocentní dotace ze Státního fondu životního prostředí. Zbytek zaplatí Bechyně. "V rozpočtu prostředky na dofinancování máme, v tom není problém," ujistil starosta Jaroslav Matějka.

Skládka, která byla v devadesátých letech uzavřena, má v budoucnu sloužit pro rekreaci a sport. "Nejdřív musíme dosáhnout předepsaného tvaru skládky. Pak ji rekultivovat," vysvětlila Ilona Zvolánková z městského úřadu.

Úpravy budou spočívat v odplynění, vybudování záchytných příkopů a drenů a zatravnění celé plochy. Hotovo by mělo být do konce roku.
Cílem stavby je začlenění prostoru do krajiny a možnost dalšího využití. Východní poloviny pro rekreaci a sport, západní pro veřejnou zeleň.

Denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů