Čtvrtek, 25. dubna 2024

ÚS odmítl stížnost podnikatele zodpovědného za libčanskou skládku

ÚS odmítl stížnost podnikatele zodpovědného za libčanskou skládku

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost podnikatele Václava Etlíka, jenž je zodpovědný za vytvoření nelegálního chemického skladu v Libčanech na Královéhradecku. Soudy jeho počínání hodnotily jako obecné ohrožení a nakládání s nebezpečnými odpady a uložily mu trest 4,5 roku vězení. V ústavní stížnosti mimo jiné poukazoval na údajnou nepřiměřenost trestu. Ústavní soudci ale v rozhodnutích nižších soudů žádnou chybu nenašli, zjistila dnes ČTK z databáze usnesení.

"Za situace, kdy nebyl zjištěn extrémní nesoulad mezi právními závěry soudů a vykonanými skutkovými zjištěními ani libovůle v rozhodování, je nutno považovat postup obecných soudů za výraz nezávislého soudního rozhodování, do něhož ÚS není oprávněn zasahovat," stojí v usnesení senátu se zpravodajem Miloslavem Výborným. Rozhodnutí padlo bez veřejného jednání.

Ve stížnost uplatnil Etlík řadu námitek. Tvrdil například, že se dopustil pouze nakládání s nebezpečnými odpady, nikoliv obecného ohrožení. Dokazování podle něj neprokázalo žádný škodlivý následek ani bezprostřední hrozbu. Také uvedl, že za společnost hospodařící s odpady nejednal pouze on sám, ale také další zástupci. Zpochybnil i výši způsobené škody.

Libčanský sklad, kde Etlík podle znalců vyvolal protiprávním hromaděním nebezpečných odpadů v podstatě ekologickou havárii, objevili policisté v dubnu 2006. V několika budovách v areálu bývalé továrny Vertex našli v neoznačených sudech stovky tun toxických látek - hořlaviny, výbušniny a chemikálie s vysokým obsahem těžkých kovů. Podnikatel látky nepředával k další likvidaci, přestože mu za to jeho zákazníci platili.

V objektu se nacházely například ropné produkty, žíraviny, vyřazené autobaterie a použité injekční stříkačky a zakrvácené gázy. Královéhradecký hejtman kvůli nahromaděnému odpadu vyhlásil stav nebezpečí, který trval přes týden. Asanační práce pak na místě pokračovaly téměř celý rok.

Podnikatel se hájil tím, že si žádná rizika neuvědomoval. Chtěl prý dokonce na pozemku se skladem vybudovat dům pro sebe a svou rodinu. Navíc tvrdil, že celou situaci s odpady měl pod kontrolou. U soudů padlo postupně několik různých rozsudků. Vrchní soud nakonec verdikt zmírnil na 4,5 roku vězení.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů