Středa, 24. dubna 2024

V Jihlavě byla otevřena linka na třídění odpadů, zaměstná 21 lidí

V Jihlavě byla otevřena linka na třídění odpadů, zaměstná 21 lidí

V Jihlavě byla otevřena první linka na třídění odpadků. Ročně na ní může být zpracováno až 10.000 tun papíru a plastů. Zařízení skoro za 38 milionů korun vzniklo během minulého roku v jihlavské průmyslové zóně Hruškové Dvory. Po testování bylo dnes uvedeno do provozu. Ve dvou směnách tam bude pracovat 21 lidí, sdělil dnes ČTK jednatel podniku ASMJ Radek Kourek.

Na lince se například objevují noviny a časopisy, karton, plastové lahve a různé fólie. "Odpad je tříděn a lisován nebo jinak upravován a poté předáván k dalšímu zpracování tuzemským i zahraničním zpracovatelům, především v rámci Evropské unie," přiblížil Kourek. Tříděný odpad se dosud z Jihlavy vozil k dalšímu zpracování do jiných měst, například do Třebíče.

Nová linka umožní lepší zhodnocení druhotných surovin, protože pokud se dotřídí, dají se prodat výhodněji. Díky novému provozu byly také v Jihlavě vytvořeny kapacitní rezervy pro očekávané zvyšování množství odpadů v dalších letech.

Třídicí linku vybudoval podnik ASMJ, v němž má 51 procent soukromá společnost A.S.A., která se zabývá svážením a zpracováním odpadu. Zbývající podíl v nové firmě drží městský podnik Služby města Jihlavy. Nová firma funguje od loňského jara. Od spolupráce se soukromým subjektem si město slibuje zajištění dostatečného množství materiálu pro třídicí linku a lepší odbyt zpracovaných surovin.

Podle údajů na krajských stránkách se třídění odpadu na Vysočině zlepšuje. V letech 2004 až 2008 nanosili lidé do speciálních kontejnerů celkem přes 100.000 tun. Skoro pětinásobné množství komunálního odpadu však skončilo na skládkách. Množství vytříděných odpadků v přepočtu na jednoho obyvatele v kraji stouplo v těchto čtyřech letech z 33 kilogramů na 49,15 kilogramu. V roce 2008 se nejvíc třídil papír, následovaly kovy a pak plasty spolu s barevným sklem.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů