Pátek, 29. března 2024

Písek zprovoznil další dva podzemní odpadové kontejnery

Písek zprovoznil další dva podzemní odpadové kontejnery

Další dvě stanoviště s podzemními kontejnery zprovoznil Písek v historickém centru města.

Stanoviště podzemních kontejnerů na separovaný odpad vznikla v Jungmannově ulici u obchodního domu LUNA a na Alšově náměstí před bývalou Základní školou Mikoláše Alše.

"Zbývající stanoviště podzemních kontejnerů na separovaný odpad v Heydukově ulici před Infocentrem Písek a na Velkém náměstí se připravují. Jejich výstavba by se měla realizovat v nejbližší době. Hotova by měla být do konce roku," uvedl starosta Miroslav Sládek (ODS).

Do těchto nádob a nákupu speciálního automobilu pro vyvážení odpadků investuje Písek částku přes osm milionů korun. Z Evropské unie získal okolo pěti milionů korun.

"Důvodem výstavby podzemních kontejnerů je i to, aby byly odolnější vůči vandalům. V praxi to vypadá tak, že nad povrchem silnice či chodníku bude pouze víko, které bude zakomponováno do rázu historického města tak, aby nenarušovalo jeho vzhled," dodal starosta.

Kontejnery umístěnými pod zemí se inspirovaly i Strakonice, které je chtějí v rámci rekonstrukce centra města také vybudovat. Město chce kontejnery na tříděný odpad umístit pod úroveň chodníku na rohu ulic Kochana z Prachové a U svaté Markéty a také na rohu ulic Lidická a Sokolovská. Radnice počítá s tím, že na každé místo padne částka okolo milionu korun. Zda přibudou pak ještě další nádoby, není zatím jasné. Uvažuje se i o místě na strakonickém hradě.

Odpadové nádoby pod zem chce někde skrýt také jihočeský Tábor. Konkrétně by mělo jít zřejmě ještě letos o místa na náměstí Mikuláše z Husi, Tržním náměstí a u bývalého hradu Kotnov. I zde by se částky na realizaci pohybovaly okolo dvou až tří milionů korun.

Autor / zdroj: Mediafax
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů