Sobota, 20. dubna 2024

Praha bojuje za správnou separaci odpadu komiksem

Praha bojuje za správnou separaci odpadu komiksem

Nepořádek v okolí popelnic, špatně roztříděný odpad či dokonce směsný odpad pohozený u separačních stanovišť - to jsou neduhy, proti kterým mají bojovat nové komiksy na popelnicích. Nová vizualizace samolepek si slibuje zbořit mýty okolo separace odpadu. Mezi lidmi například stále koluje fáma, že vyseparovaný odpad se stejně opět smísí do jednoho sběrného vozu.

"Separaci odpadu pro Pražany platí hlavní město Praha ze svého rozpočtu. Občané na ni přispívají výběrem svých daní, nikoliv však výběrem poplatku. Roční částka se pohybuje okolo 250 mil. Kč. Nápad na kampaň za správnou separaci vznikl z mé vlastní zkušenosti, když jsem vyhazoval papír do separační nádoby a zahlédl jsem uvnitř vhozenou igelitovovou tašku plnou skleněných lahví. Tehdy jsem si uvědomil, jak snadno lze separovaný odpad znehodnotit. Znehodnocení jedné sběrné nádoby pak stojí 62 Kč navíc," prohlásil pražský primátor Pavel Bém. "Ročně pohodí občané hlavního města mimo nádoby na odpad tolik věcí, že by podle našich výpočtů zaplnily Mariánské náměstí v Praze do výšky neuvěřitelných 30 metrů. Takového odpadu, především starý nábytek, koberce, zbytky umakartových jader z panelákových koupelen a mnoho dalších věcí je ročně zhruba 7 - 10 000 tun a to je alarmující," řekl generální ředitel Pražských služeb Patrik Roman.

Nové samolepky, které se začnou na pražských separačních nádobách vylepovat v průběhu února 2010, obsahují komiks, který Pražanům objasňuje cestu odpadu od jeho vyhození až po recyklaci. Lidé si tak snáze představí, co se děje například s PET lahví poté, co ji vhodí do žluté popelnice. Posledním obrázkem komiksu je pak nový výrobek, který se z recyklovaného materiálu vyrobil. Jednoduše si tak každý představí, proč je separace odpadu důležitá. Zároveň byla na internetových stránkách www.cistapraha.cz spuštěna interaktivní mapa Prahy, na které si návštěvníci vyhledají nejbližší separační stanoviště u svého bydliště.

Separace plastů

Obrázek

ZDROJ: Ombudsman pro čistotu a zeleň

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů