Čtvrtek, 25. dubna 2024

O spalovnu odpadu na Vysočině stojí Jihlava, Žďár n. S. i Třebíč

O spalovnu odpadu na Vysočině stojí Jihlava, Žďár n. S. i Třebíč

Jihlava - Vybudování velké spalovny na komunální odpad z Vysočiny na území svých měst by se nebránili starostové Jihlavy, Žďáru nad Sázavou a Třebíče. Zařízení, které by ročně mohlo zpracovat na teplo a elektřinu kolem 100 000 tun odpadků, by podle dosavadních předpokladů mohlo vzniknout do roku 2018. O stavbě ale ještě nebylo rozhodnuto, řekl na dnešní tiskové konferenci radní kraje Zdeněk Ryšavý.

Vybudování spalovny by mohlo být stěžejní akcí integrovaného systému nakládání s odpady. Podle právě podepsané smlouvy bude na vzniku tohoto systému spolupracovat kraj a 15 největších měst Vysočiny. Analýzy a studie k nakládání s odpady by měly být dokončeny během 1,5 roku. Budou stát kolem pěti milionů korun, na což se složí samosprávy.

"Pak bychom měli mít jasná stanoviska, co by bylo potřeba dělat dál," doplnil Ryšavý. Záměr, který bude vyhodnocen jako nejlepší, budou znovu projednávat zastupitelstva samospráv.

Náklady na stavbu spalovny se odhadují v řádu miliard korun. Proti spalovně v Jihlavě se už staví zástupci Strany zelených a ekologičtí aktivisté. Obávají se dopadu na životní prostředí i toho, že se do kraje začnou odpady na spálení dovážet odjinud. Primátor Jihlavy Jaroslav Vymazal by se však umístění spalovny na území krajského města nebránil.

O spalovnu by stál i žďárský starosta Jaromír Brychta. Předpokládá ale, že by konečnému rozhodnutí ve městě předcházelo referendum. Naopak starosta Třebíče Ivo Uher, který by se podle dnešního prohlášení také spalovně nebránil, má za to, že toto zařízení neznamená takový zásah do životního prostředí. Proto by o něm mohla rozhodnout samospráva bez referenda, doplnil.

Na Vysočině ročně vzniká kolem 150 000 tun směsného odpadu, objem stoupá. Obyvatelé kraje jsou sice v třídění nad průměrem v zemi, ale i tak končí na skládkách přes 70 procent. Podle požadavku unie by přitom už letos měla být znovu využívána polovina odpadků. Zvýšení tohoto podílu by se podle kraje dalo nejlépe dosáhnout energetickým zpracováním části odpadu. Podle Energetické agentury Vysočiny je spalování odpadu ve specializovaném zařízení šetrnější k životnímu prostředí než výroba energií z hnědého uhlí a biomasy.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů