Čtvrtek, 28. března 2024

Americká armáda v Iráku zanechala tuny nebezpečného odpadu

Americká armáda v Iráku zanechala tuny nebezpečného odpadu

Americká armáda stahující se z Iráku za sebou zanechala tuny nebezpečného odpadu. Upozornil na to britský list The Times s tím, že takový postup je v rozporu s pravidly Pentagonu.

Podle americko-irácké dohody z předloňského listopadu odejdou všechny bojové jednotky USA ze země do konce letošního srpna. V zemi ale zůstane až 50 000 vojenských poradců a instruktorů, kteří budou dál připravovat irácké složky. Všichni Američané by pak zemi měli opustit do konce příštího roku.

Tajná zpráva Pentagonu z loňského roku podle Timesů zmiňovala, že americké jednotky v Iráku od invaze v březnu 2003 po sobě zanechaly pět tun nebezpečného odpadu. Podle deníku je to ale jen neúplný odhad. Brigádní generál Kendall Cox, který je v Iráku zodpovědný za infrastruktury a inženýrské sítě, uvedl, že řeší problém se 14 500 tunami oleje a olejem kontaminované zeminy.
Míchali nebezpečný odpad s recyklovatelným

Britský list uvedl, že americké firmy placené za recyklaci odpadů z vojenských základen se nebezpečného odpadu zbavují tím, že jej míchají s recyklovatelným. "Tohle se mi stalo, když jsem pracoval s takzvaným šrotem. Doktor mi řekl, že to způsobily chemikálie," řekl Abú Saíf z Falúdže, kterému práce s kovem zanechala na rukou puchýře.

Reportéři byli na různých místech v pěti provinciích a všude je podle nich situace podobná - na skládkách našli staré baterie, kanystry s kyselinami, nepotřebné motory a sudy, z nichž vytéká olej a další chemikálie. Kolem leží mrtvé krysy.

Postup je v rozporu s pravidly Pentagonu. Ta říkají, že nebezpečný materiál by měl být dopraven zpět do USA přes irácký přístav Um Kasr, anebo zrecyklován ve speciálních zařízeních na severu a západě země. Armádní mluvčí v Bagdádu Stephen Lanza uvedl, že si armáda problémy uvědomuje a snaží se je řešit.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů