Úterý, 16. dubna 2024

V Plzni se schyluje k válce o odpadky

V Plzni se schyluje k válce o odpadky

Válka o odpadky se rozhořela v Plzni mezi firmami, které zajišťují svoz komunálního odpadu na území krajské metropole. V budoucnu totiž bude z rozhodnutí magistrátu zajišťovat svoz odpadků jediná firma, která by měla vzejít z výběrového řízení. Už nyní se ovšem objevují hlasy, že výběrové řízení je ušito na míru jedné firmě. Tendr na firmu svážející odpadky z celé Plzně vypsala městská firma Plzeňské komunální služby a už nyní obdržel Úřad pro hospodářskou soutěž (ÚOHS) stížnost na probíhající výběrové řízení. "Podnět upozorňuje na neoprávněné požadavky zadavatele na kvalifikaci uchazečů a omezení využití subdodavatelů pro plnění zakázky," uvedl k případu mluvčí ÚOHS Kristián Chalupa. Úřad si nyní vyžádá dokumentaci k této zakázce a výsledkem může být vedle zastavení pochybného tendru i pokuta. Za podobnou zakázku už ÚOHS uložil pokutu 6,5 milionu korun městu Liberec.

Zmanipulování veřejné zakázky odmítá jednatel Plzeňských komunálních služeb Patr Baloun. "Jde o transparentní řízení, podmínky jsou tvrdé, ale město potřebuje pro zakázku silného a odpovědného partnera s odpovídající technikou a zázemím, aby nedošlo k nějakému kolapsu," uvedl Baloun. Ten podle svých slov konzultoval podmínky výběrového řízení s expertem z ÚOHS a na jeho doporučení některé z nich město dokonce zmírnilo.

Protestuje opozice i menší firmy

S tím ovšem nesouhlasí účastníci výběrového řízení z menších firem, podle kterých byly podmínky soutěže zadány tak, aby regionální firmy nemohly uspět.

Vítězná firma získá v Plzni monopol na odvoz odpadu a obyvatelé Plzně nebudou možnost zvolit si svozovou firmu, která by jim více vyhovovala například cenou za vyvážený odpad. Plzeňané budou nuceni přistoupit na podmínky, které stanoví město a poplatky za odvoz odpadků budou platit na radnici. Opozice na magistrátu ovšem argumentuje tím, že se zničí konkurenci mezi svozovými firmami a celý centralizovaný systém se prodraží.

Zkrátka přijdou obyvatelé rodinných domů na okrajích sídlišť, kteří si velmi často neplatí své popelnice a využívají volně dostupné kontejnery patřící nájemníkům panelových domů a bytovek. Ke každé adrese totiž bude náležet patřičný počet řádně placených popelnic a bude přesně určeno místo na svoz odpadu.

Zdroj: www.parlamentnilisty.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů